Vas zanima, kakšno je vreme? Vprašajte svojega konja. Ta naj bi s kazanjem na simbole na to vprašanje znal tudi odgovoriti. To so ugotovili znanstveniki z norveške univerze za znanost, saj so njihove raziskave privedle do tega, da se konji po novem uvrščajo med redke živalske vrste, ki lahko prek simbolov komunicirajo z ljudmi. Takšno sposobnost imajo recimo opice in delfini.

Raziskava je bila objavljena v publikaciji Applied Animal Behaviour Science, ki se posveča vedenju živali, potekala pa je po naslednjem postopku: znanstveniki so s pomočjo korenja, s katerim so nagrajevali živali, skupino 23 konjev različnih pasem naučili, da prek kazanja na simbole pokažejo, ali želijo nositi odejo na hrbtu ali ne, njihova končna izbira pa se je ujemala z vremenskimi razmerami. Konji so imeli na izbiro tri simbole, ki so bili narisani na tablo. Vodoravna črta je pomenila, da hočejo odejo, navpična, da je nočejo, prazen simbol pa je pomenil, da nočejo spremembe. Na koncu treniranja, ki je potekalo dva tedna po 10 do 15 minut na dan, so konji ob pomoči tabel znali sporočiti, ali je zanje premrzlo ali prevroče, in izraziti potrebo po odeji. To so želeli, ko je bilo vreme vetrovno, ko je padal dež ali ko je bilo hladno, ko je bilo sončno, pa so jo zavrnili.

Odeja je le prvi korak v komunikaciji

»Želeli smo raziskati sposobnost konjev ločiti preproste vizualne simbole in ali se ta sposobnost lahko razširi na povezovanje določenih simbolov z ustrezajočimi posledicami, pa tudi na to, da razumejo, da lahko te posledice vplivajo na njihovo udobje,« so raziskavo opisali avtorji študije in dodali: »Konji so to novo spoznanje uporabili za to, da so izrazili svoje želje glede odeje, ki so temeljile na njihovem dojemanju vremena, vključno s temperaturo, vetrom in vlago.«

Znanstveniki so, povedano preprosteje, želeli najti način, kako bi jim konji povedali, ali želijo odejo ali ne, saj je v nordijskih državah običaj, da so konji z njo pokriti ob vsakem vremenu. Zdaj bodo konji lahko povedali, kdaj je nočejo, raziskovalci pa so dokazali tudi to, da niso tako neumni oziroma da so pametnejši, kot se je mislilo do zdaj.

Naslednja faza raziskav bo, da bodo tisti, ki preučujejo vedenje živali, konje začeli spraševati tudi druge stvari, poleg tega pa bodo s svojimi konji lahko prek simbolov komunicirali tudi njihovi lastniki. Profesorica z univerze v Sussexu, ki preučuje vedenje živali, je za BBC povedala, da bi bil takšen trening lahko nov način ravnanja z živalmi: »To je izjemno zanimiva in inovativna raziskava, ki je povzročila povsem nov način ugotavljanja, kaj se dogaja v glavi konja.« Konji so bili doslej dokaj zanemarjeni glede čustev, čeprav so britanski znanstveniki že pred časom ugotovili, da ločijo znake jeze in veselja na človeškem obrazu, kar naj bi bila posledica njihove udomačitve. Zdaj bodo lahko povedali vedno več. Morda tudi to, da jim ni do dela, ni pa nujno, da jih bodo lastniki poslušali.