Vprašanje, ki si ga postavijo mnogi vodniki, ko načrtujejo svoj oddih, je tudi, ali na počitnice vzeti psa ali ne. Pri meni ni dileme. Sama si morja sploh ne predstavljam brez svojih dveh psov in mi je zelo pomembno, da ju lahko odpeljem nekam drugam, čas pa izkoristim za razne vodne in poletne aktivnosti: plavanje, skakanje v vodo, prinašanje žog iz morja, tek in pohod, vzgojo ali pa učenje novih trikov, kot je prinašanje in nošenje mask in plavutk.

Vse skupaj je veliko lažje, če s psom na morju ni težav in mu novo okolje ne predstavlja nobenega problema. Žal pa se moramo pripraviti tudi na to, da bo pes lahko imel na morju »pasje« težave. Vseh tegob ne moremo preprečiti in predvideti, vendar je dobro, da jih čim prej prepoznamo ter imamo pri sebi prvo pomoč tudi za psa, da mu lahko pomagamo. Velikokrat zadostuje že zdrava kmečka pamet in ni treba delati panike že ob prvih manjših znakih težav. In kaj vse lahko gre narobe?

Vneta ušesa

Pes, ki se rad kopa in plava v morju, lahko hitro dobi vneta ušesa in glivice. To še zlasti velja za pse, ki imajo povešene uhlje, saj se voda, ki pride v uho, ne posuši. Pes z vnetim ušesom lahko stresa z glavo, uho je na pritisk boleče, iz ušesa lahko prihaja neprijeten vonj, vidna je rdečica in pes se ne počuti dobro.

Nasvet: predlagam, da po vsakem kopanju psu dobro osušite uho z brisačo, povešen uhelj pa obrnite tako, da se bo lahko posušil. Če že pride do močnega vnetja, povprašajte lokalnega veterinarja, ki bo psu predpisal ustrezna zdravila in vam dal nadaljnja navodila.

Driska in slabost

Morje, vročina, stres, tuje okolje, kakšni občasni ne pasji priboljški (recimo začinjeno meso z žara, ker vodniki popustijo pri vzgoji in menijo, da naj ima tudi štirinožec nekaj od dopusta...) so dejavniki, ki lahko psu porušijo ravnovesje v prebavi in se za to lahko pojavita slabost in driska. Vsekakor hudo neprijetna stvar, če se psu ta nevšečnost pripeti na plaži, kjer je polno ljudi in je težko pospraviti za njim.

Nasvet: pazite, da pes ne pije morske vode, ni izpostavljen vročemu soncu, ne spreminjamo režima prehranjevanja in psa ne obremenjujemo s stvarmi, ki mu ne ustrezajo oziroma jih ni vajen. Če se pojavi driska, lahko psu za obrok ponudimo razkuhan riž in pusto piščančje meso. Lahko poskusite tudi s kakšnim probiotikom (denimo linex). Če se stanje ne izboljša in se še slabša, se je treba ponovno obrniti na lokalnega veterinarja.

Suha, srbeča, razdražena koža

Razdražena koža je še en problem počitnikovanja na morju. Krivci so lahko: morska voda, trava, vročina, piki komarjev in mušic. Na koži se pojavijo gnojne ali rdeče pikice. Morda je koža nekje pordela, viden je prhljaj. Pes se na problematičnih mestih intenzivno liže, praska.

Nasvet: težave lahko preprečimo ali omilimo, če psa po telesu večkrat splaknemo s sladko vodo, da mu tako iz kože speremo sol in prah, hkrati pa s tem tudi ohladimo razdražena mesta. Pomaga tudi mazilo iz aloe ali bepanthen. Poskrbite za ustrezno zaščito proti mrčesom (uporabite ovratnice, ampule ali sami pripravite naravno razpršilo, ki bo odgnalo nadležne krvosese). In še to: komarji na morju prinašajo parazitno bolezen dirofilarijo (tako imenovano srčno glisto) in je končni gostitelj lahko vaš ljubljenček. Pozno zdravljenje je težavno in večinoma neuspešno, zato se pozanimajte in vprašajte svojega veterinarja, kako poskrbeti za ustrezno zaščito, da ne bo prepozno.

Alfakan.si