Huda tragedija je povsem nepričakovano zarezala v mlado domžalsko družino. V sredo zvečer je 34-letno domačinko med kuhanjem na štedilniku stresla elektrika. Na pomoč so priskočili gasilci in reševalci, vendar so bile posledice tako hude, da je 34-letnica umrla v zdravstveni oskrbi. V ljubljanski policijski upravi so včeraj povedali, da preiskava še poteka, vse pa kaže, da naj bi bil za smrt 34-letnice dejansko kriv udar električnega toka. »Policisti in kriminalisti zbirajo obvestila tudi v smeri sumov storitve kaznivega dejanja – morebitne nepravilnosti pri električni napeljavi,« nam je včeraj potrdila Maja Ciperle Adlešič iz ljubljanske policijske uprave.

Ustrezna ozemljitev ključnega pomena

Kot nam je pojasnil izkušeni ljubljanski električar Toni Barbič, v primeru tragične nesreče očitno ni bila ustrezno urejena ozemljitev. Zelo verjetno v stanovanju ni bilo FID-stikala, saj do takšne nesreče v tem primeru ne bi smelo priti. »Treba je preveriti tudi kabel, ki gre iz razdelilne omare do štedilnika, kaj se je dogajalo na priklopnem mestu, ali je kaj stopljeno ali ne in zakaj je prebilo na štedilnik,« razlaga Barbič, ki meni, da se velika večina ljudi drži navodil proizvajalcev in za inštalacijo aparatov pokliče električarja. Do elektrike imajo namreč tudi različni domači mojstri praviloma strahospoštovanje in se ne zatekajo k improvizaciji z njo.

Barbič ob tem opozarja, da se je življenjski slog v zadnjih desetletjih spremenil, zato je ponekod preveč (novih) električnih naprav priključenih na napeljavo, ki je bila v času postavitve namenjena bistveno manjšim obremenitvam. Zato prihaja do težav zaradi dotrajanih spojev in pregrevanj.

Redko ali nikakršno preverjanje napeljav

Podobno razmišlja tudi Miro Krajšek iz Zavoda za varstvo pri delu. »Pri tovrstnih nesrečah je pogosto glavna napaka slaba inštalacija, pri kateri manjka zaščitni vodnik. To je žica, ki je v kablu zeleno-rumene barve. Če bi bila pravilno nameščena, do takšne nesreče ne bi moglo priti. Ta žica ne dela nič drugega, razen da ščiti ljudi, če pride do okvare. Se pa pogosto dogaja, da ni pravilno vgrajena, da je sploh ni ali da visi nekje v zraku,« razlaga Krajšek in dodaja, da pri starih sistemih ničenja ni zaščitnega vodnika, vendar pa ob pravilni inštalaciji njegovo vlogo privzame nevtralni vodnik.

Po Krajškovih besedah zakonodaja tudi za zasebne lastnike nepremičnin narekuje preverjanje električnih inštalacij vsakih 16 let (osem let pa za podjetja in štiri leta za skupne prostore stanovanjskih blokov), vendar se zasebniki redko odločajo za ta preverjanja, ki za povprečno blokovsko stanovanje stanejo okoli 70 evrov. Ni pa starost napeljave sama po sebi nujno rizična, dodaja Krajšek, ki se spominja, da je pred časom pregledoval samostan z zelo kakovostno napeljavo iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki je bila še vedno brezhibna in je brez težav prestala meritve.