V četrtek, 15. septembra, ob sedmih zjutraj so mariborski gasilci posredovali v Jezdarski ulici na Taboru. Iz neznanega razloga je zagorelo v garaži zapuščenega stanovanjskega objekta. Zagorela je stara krama, ogenj pa se je razširil tudi na del ostrešja. Gasilci so požar pogasili. Točno teden dni pozneje je ob petih popoldne zagorelo v zapuščenem objektu v Puhovi ulici na območju Pobrežja. Požar je bil obsežen, ogrožal je sosednji objekt. Ogenj je povsem uničil leseni del objekta. Škode je bilo za deset tisoč evrov. Policisti so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da je bil ogenj podtaknjen, da gre torej za požig. Storilca (še) niso našli. V ponedeljek malo pred deveto uro zvečer pa so se morali gasilci spopasti še z obsežnejšim požarom. Pogoreli sta prvo nadstropje in ostrešje prav tako nenaseljene hiše. Tokrat na naslovu Ob izvirkih v mariborskem predelu Studenci, tik ob Dravi. Tudi na njenem desnem bregu in v bližini požara izpred desetih dni.

»Prijavo, da močno gori na desnem bregu Drave, smo dobili od občana, ki je ogenj in močan dim opazil z levega brega. Že ob prihodu je bil objekt povsem v plamenih. Od soseda smo izvedeli, da v njem verjetno ni nikogar, da gre za nenaseljeno hišo in opuščeno čevljarnico. Prvo nadstropje, ostrešje in mansarda so bili v plamenih, v pritličju je bil gost dim, le klet je bila nepoškodovana. Notranji napad na požar zaradi hude vročine ni bil uspešen, zato smo ga lokalizirali s pomočjo lestve in nato nam je vendarle uspelo pogasiti vsa žarišča. Šlo je za zelo zahtevno intervencijo, sodelovalo je osem naših gasilcev, pomagali so prostovoljci iz PGD Studenec in PGD Maribor mesto,« je povedal vodja izmene v Gasilski brigadi Maribor Denis Nušinović. O vzrokih gasilci seveda ne želijo ugibati, se pa tudi njim zdi vsaj malce nenavadno, da so morali posredovati trikrat v dobrih desetih dneh, da je šlo vedno za zapuščene objekte in da so bili požari zelo obsežni.

Iz Policijske uprave Maribor so včeraj zjutraj sporočili, da so škodo v požaru ocenili na 50.000 evrov. »Zaradi gašenja in visokih temperatur ogled kraja požara v ponedeljek ni bil možen, zato ga bodo policisti in kriminalisti predvidoma opravili danes. Vzrok požara še ni znan,« je sporočil Miran Šadl iz PU Maribor. Policisti sicer sumijo, da bi lahko šlo za dotrajano električno napeljavo, a potrdili tega še niso. »Glede na različne tipe objektov in njihovo relativno oddaljenost požarov ne moremo povezati,« je dejal Šadl.