»Nisem si mislil, da mi bo uspelo tako zgodaj v karieri. Vse se je izšlo optimalno. Še zdaj ne dojamem, kaj mi je uspelo,« je Luka Pibernik v soboto zvečer v Lanakenu pri Maastrichtu delil navdušenje po prvi zmagi v svetovni seriji World Tour (WT). Kolesar Lampre Meride je bil najmočnejši v predzadnji etapi Eneco Toura po Nizozemski in Belgiji, ki se je v nedeljo zaključila s skupno zmago Nizozemca Nikija Terpstre (Etixx).

Pravi trenutek ujel za las

Šele 23-letni kolesar iz Suhadol pri Komendi je dobil sprint petih ubežnikov. In sicer na način, po katerem je slovel že doslej in s katerim se je uveljavil že v Sloveniji na državnih prvenstvih, a mu je uspel le malokrat. Posrečiti se mora niz okoliščin, Pibernik pa ima kot vzdržljiv in hiter kolesar veliko možnosti v manjših skupinah. Sobotna etapa je bila sicer po trasi namenjena sprinterjem z Lukom Mezgecem na čelu, a so ubežniki s Pibernikom ubežali za pet sekund. »Ko so se v zaključku začeli klanci, je začelo leteti na polno. Vsi v peterici smo bili izčrpani do mrtvega. Do zadnjih 200 metrov sem izbral zavetrje Francoza Alexisa Gaugearda. Bil je najmočnejši v begu, ker sva vrstnika, sem poznal njegov način dirkanja,« je okoliščine na poti do življenjskega dosežka opisal Pibernik. »Pred startom smo se v ekipi Lampre zmenili, da mora nekdo ujeti beg. Za las sem še ujel pravi trenutek in skočil zraven.«

Za italijansko ekipo Lampre je to šele peta zmaga v sezoni WT, do konca niza pa je le še enodnevna dirka po Lombardiji. Za nameček je bila za Pibernika po skoraj 70 tekmovalnih dneh v letu to ena zadnjih dirk v dresu italijanske ekipe. Sedaj se seli v Bahrajn Merido k Milanu Erženu in Gorazdu Štanglju.

Veličine zmage še ni dojel

Pibernik je šele deveti slovenski kolesar, ki mu je od leta 2006 uspelo zmagati na kateri od dirk UCI svetovne serije. »Kaj me ob zmagi najbolj fascinira? Zagotovo to, da mi je prva zmaga uspela v eni najbolj kolesarskih dežel. Vzdušje ob zmagi je bilo toliko lepše in bolj doživeto. Vse je drlo k meni. Vrste za avtograme in fotografije kar ni bilo konec. Poseben občutek. Po odzivih v karavani sem tudi ugotovil, koliko dobrih kolegov imam v skupini. Ja, pravzaprav še nisem dojel veličine zmage. Je pa lepo, da vem zakaj brcam,« se mu je smejalo. Na večini dirk v sezoni je opravljal vlogo pomočnika, ob tem pa je ponavljal, da naredi, kar mu naročijo: »To je naše delo.«

Ko gre sezona proti zimi, je aktualno tudi vprašanje glede reprezentance. Na Enecu so z izjemo Grega Boleta nastopali vsi, ki jih je selektor Štangelj imel v širšem izboru. Izbral je Luko Mezgeca, Boruta Božiča in Boleta ter specialista za vožnjo na čas Primoža Rogliča, ki je bil na Enecu do zadnje, najtežje etape v krogu favoritov za vrh, a so v nizozemski ekipi LottoNl v lovu za Nikijem Terpstro in Petrom Saganom taktiko podredili Rogličevima nizozemskima kolegoma Keldermanu in Van Emdenu. Roglič je zdrsnil na končno 18. mesto. »Selektor Štangelj ima zadnjo besedo. Kakor koli se bo odločil, bo prav. Če pokliče, bom pripravljen. On bo že znal oceniti, kaj je najbolje. Verjetno Božič z izkušnjami zmore najbolj pomagati Mezgecu, ki bo zagotovo glavni,« je Pibernik še dodal na temo reprezentance.