»Tretje mesto in kolajna mi zelo veliko pomeni, je največji uspeh doslej. Bil sem v begu ves dan, bilo je težko zdržati spredaj. V zadnjih 200 metrih je šlo v sprintu na moč, ni bilo dovolj za zmago, vesel pa sem, da je bilo dovolj za bron,« je bronasti mladinec Tadej Pogačar, up Radenske, doma iz Komende, proslavljal uspeh na EP. Na 123,3 kilometra dolgi progi je slavil Francoz Nicolas Malle pred rojakom Emilienom Jeannierom. Žiga Jerman je bil 17., Žiga Horvat 49., Martin Lavrič 72., Nik Čemažar 92., Jaka Primožič pa ni nastopil. V ženski konkurenci je na 68,5 kilometra dolgi preizkušnji zmagala Nemka Liane Lippert. Najboljša Slovenka je bila Karin Penko na 28. mestu. Hajdi Zajc je bila 34., Katja Kerpan pa 65.

Grega Bole, ki ga je selektor Gorazd Štangelj postavil za prvega moža slovenske elitne članske vrste za jutrišnjo dirko, je v četrtek dobro opravil z generalko. Na 70. italijanski klasiki Coppa Agostoni je v sprintu 40 kolesarjev, ki so preživeli selekcijo, končal peti. Za četverico Italijanov, od katerih bosta zmagovalec Sonny Colbrelli in drugouvrščeni Diego Ulissi prva aduta Italije na razgibani krožni trasi v Plumelecu, Giovanni Visconti (4.) pa prvi pomočnik.

Bole je tako v izborni konkurenci ene zadnjih dirk v dresu Nippo-Vini Fantini odbil potrditev, da lahko tudi jutri na 236 kilometrov dolgi dirki z zaključkom na vzpetino proti Plumelecu doseže odmeven rezultat. Boleta sicer nihče ne postavlja ob bok velezvezdnika Petra Sagana, Francoza Alaphilippa, Belgijca Gilberta, Švicarja Albasinija in Irca Martina, ki bodo najbolj na očeh. Lahko pa jih preseneti. Bole ima še bogat bonus (ne)sreče, saj je na zadnjih SP imel veliko nerodnosti in okvar kolesar prav v odločilnih trenutkih.

Novouvedena reprezentančna dirka bo potekala po drugačnem vzorcu kot klubske dirke. Slovenija bo s šestimi kolesarji številčno v dobrem povprečju. Čeprav selektor Štangelj zaradi obveznosti pri klubskem delodajalcu Astani na Eneco Touru ne bo na prizorišču, zamenjal ga bo Andrej Hauptman, to ne bo imelo veliko vpliva. Matej Mugerli, Jani Brajkovič in Jure Golčer imajo desetletje bogatih izkušenj. Za Golčerja bo nastop na EP nemara zadnja velika dirka, čeprav slovo še odlaga. Mlajša sta najbolj motivirana: Jan Polanc je mojster preživetja na enodnevnih dirkah, Jan Tratnik bi lahko bil mož za napad iz zasede. Tudi spomin šteje. Z zgodnjim napadom je leta 2012 na EP med mlajšimi člani osvojil naslov prvaka. Z dosežkom na EP bi lahko znova dokazal, da je zrel za vrnitev v kakšno od ekip WolrdToura, kar si zelo želi.

Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern težko upajo na čudež med članicami, a vsaj konkurenca jim bo znana. Zraven bo še sedem članic ženske ekipe BTC City Ljubljana, kar je kot nalašč za skupno akcijo.