»Zadovoljen sem z nastopom. Iztisnil sem vse. Kot vedno sem tudi tokrat peljal na zmago, v cilju pa ura pokaže, koliko kdo velja. Sedmo mesto? Ne vem, kaj bi rekel. Če bi mi kdo pred začetkom sezone ponudil, kaj se bo letos dogajalo v mojih nastopih na kronometru, bi brez pomisleka takoj podpisal. No, dobro gre in delali bomo še naprej,« je slovenski kolesar Primož Roglič komentiral dosežek dobro uro po koncu preizkušnje evropskega prvenstva v vožnji na čas (45,5 kilometra) v francoskem Plumelecu, ki jo je odpeljal s povprečno hitrostjo 46 kilometrov na uro. Znova je dokazal, da je »motor« na dveh nogah. Brez tehnološke pomoči. Jan Tratnik je končal na 24. mestu.

Rogliču v nogah manjka tritedenska dirka

Na premiernem prvenstvu za kategorijo elitnih profesionalnih kolesarjev je bil slovenski prvak od bronaste kolajne Italijana Morena Moserja oddaljen 28 sekund. »To je po eni strani veliko, saj sem odpeljal na meji svojih sposobnosti. Težko bi pridobil že desetinko. Po drugi strani pa malo. Bila je razgibana trasa. Lahko bi rekel meni všečna. Glede povprečnih hitrosti pa razmeroma težka in počasna,« je opisoval po »uri resnice«, kot imenujejo disciplino vzdržljivosti, tehnične in tehnološke popolnosti. Kolesar iz Strahovelj je šele v nizozemski ekipi LottoNl – Jumbo našel svojo nišo. Tudi na EP se je potrdilo, da v nizozemski ekipi znajo s kronometristi. Klubski kolega Victor Campenaert je osvojil srebro. »O, tega pa nisem vedel. Victorju moram takoj čestitati. Očitno dobro delamo. In še bomo,« se je razgovoril po nastopu, ko sta se z Janom Tratnikom, ki je svoj nastop odpeljal po pričakovanjih, vrnila z razpeljevanja.

Roglič je po italijanskem Giru, kjer je zablestel z etapno zmago in drugim mestom, ter desetim mestom na olimpijskih igrah še enkrat dokazal, da sodi v vrh specialistov v tej disciplini. Leti kot Jani Brajkovič v zlatih časih. To je disciplina, kjer naključij in senzacij praktično ni. Znova se je pokazalo, da najhitrejši ritem (zmagovalec 46,9 km/h) lahko uberejo tisti, ki imajo napet tekmovalni program pred dnevom D. Dirka je najboljši trening. Roglič se je pripravljal doma. Evropski prvak je Španec Jonathan Castrovierjo, četrti z olimpijskih iger, ki je pred le tednom dni na 19. dan španske Vuelte v vožnji na čas zaostal le za Chrisom Froomom. Pred Rogličem je še trojica prišla z Vuelte: zgoraj omenjeni belgijski prvak Campenaert, rojak Yves Lampaert (6.) in bronasti Moser. Kot Roglič sta izjema Portugalec Nelson Oliveira in Francoz Anthony Roux, a sta odlično formo pokazala na zadnjih dirkah v Kanadi. »Znova se je pokazalo, kot že na olimpijskih igrah v Riu, da je tritedenska dirka najboljša priprava. Kdor konča v dobrem stanju, ima močne noge,« je bilo spoznanje Rogliča v Plumelecu.

Sedmo mesto pa je kot nalašč za samozavest za zaključek sezone. Glavna priprava za večino bo sedemdnevni Eneco Tour, ki se začne že v ponedeljek, zato bo primoran izpustiti dirko posameznikov. Ne bo v pomoč Gregi Boletu in druščini. Celo selektor Gorazd Štangelj ima še obveznosti do Astane in ga bo v nedeljo zamenjal Andrej Hauptman. V številnih profesionalnih ekipah šefi nergajo, ker morajo »posoditi« kolesarje, opremo in spremljevalno osebje, ki jih oni plačujejo, da nastopajo na EP. V dresih reprezentanc. Roglič je svoje poslanstvo naredil z odliko. »Kaj hočemo, že danes grem na Nizozemsko na Eneco, kjer sta na sporedu ekipni in posamični kronometer. Enako bo tudi na svetovnem prvenstvu. Nastopil bom tudi na ekipnem svetovnem prvenstvu v ekipni vožnji na čas. Motiviran sem. Ni druge,« je pristavil. Slovenke niso nastopile. Prvenstvo se bo nadaljevalo s cestnimi preizkušnjami, danes v mladinski, v soboto v mlajši članski in v nedeljo za člansko elito.

Evropsko prvenstvo v kolesarstvu, kronometer, člani, 45 km: 1. Castroviejo (Špa) 58:13, 2. Campenaerts (Bel) + 0:30, 3. Moser (Ita) + 0:37, 4. Oliveira (Por) + 0:56, 5. Roux (Fra) + 0:59, 6. Lampaert (Bel) + 1:01, 7. Roglič (Slo) + 1:07, 8. Roche (Irs) + 1:14, 24. Tratnik (Slo) + 2:53.