Dirka v Aragoniji je bila, vsaj na papirju, pisana na kožo Hondinemu motociklu, kar je Marc Marquez nato dokazal tudi na dirki. Start mu sicer ni najbolje uspel, a je nato le prišel v vodstvo, da bi ga po le nekaj krogih predal tekmecem. Majhna napaka, ko mu je za trenutek zdrsnilo sprednje kolo, bi ga lahko stala pomembnih točk. A Marquez je nato delanje napak raje prepustil tekmecem, predvsem Valentinu Rossiju. »Res sem vesel za to zmago. Ni bilo lahko, start je bil vse prej kot optimalen, a sem moral pritiskati, da bi prišel v vodstvo, preden bi tudi Rossi začel voziti v svojem tempu. Zato sem malce pretiraval s hladno sprednjo pnevmatiko in zdrs sprednjega kolesa je bil presneto nevaren. Še zdaj ne vem, kako mi je uspelo ostati na motociklu. A ko sem nadaljeval dirko, sem sam sebi rekel, da se moram malo umiriti, dobro segreti pnevmatiko in šele nato napasti. Nekaj časa je trajalo, a bolj ko se je dirka bližala koncu, boljši je bil motocikel. Zato je zmaga prišla v pravem trenutku. Valentino Rossi je na zadnjih dirkah dosledno zmanjševal mojo prednost, ta trend sem zdaj ustavil,« je po dirki povedal Marc Marquez, ki je v Španiji nazadnje slavil leta 2014 na zadnji dirki sezone v Valencii. Svojo zadnjo letošnjo zmago je dobil sredi julija na Sachsenringu v Nemčiji.

Lorenzu padec omogočil dobro dirko

Delo za Španca res ni bilo lahko, saj sta oba dirkača Yamahe vozila veliko hitreje, kot sta pričakovala. A ko je Marquezu uspelo prednost malce povečati, se je razplamtel dvoboj med Lorenzom in Rossijem, mnogi pa so pričakovali boj na nož. Njun besedni dvoboj z zadnje dirke seveda še ni povsem pozabljen, prav tako pa je bila dirka za prestiž. Dobil jo je Jorge Lorenzo. »Na ogrevanju pred dirko sem padel, zato sem moral preskusiti še rezervni motocikel, ki pa je imel nameščeno drugačno kombinacijo pnevmatik, kakor je bila tista, za katero smo se odločili pred dirko. In ker mi je to bolj ustrezalo, smo motocikel za dirko takoj preobuli v druge pnevmatike, odločitev pa se je nato izkazala za pravilno. Lahko rečem, da mi je padec omogočil dobro dirko. Vsekakor sem bil na koncu bližje zmagovalcu dirke, kot sem pričakoval, kar je več kot pozitivno,« je dejal Jorge Lorenzo.

Rossi: Nič še ni izgubljeno

Na drugi strani je bilo tudi Valentinu Rossiju jasno, da bo pot do drugega mesta vse prej kot lahka. Ko je dovolil Lorenzu, da ga je presenetil, si je dodatno otežil delo, čeprav je po dirki povedal, da je bil ravno pri pnevmatikah malce »prekratek«. »Začetek dirke je bil dober, hitro sem lahko ujel pravi ritem, a dlje ko je trajala dirka, bolj se mi je pri pospeševanjih zadnja pnevmatika vrtela v prazno. V boju za drugo mesto sem napravil napako, preveč optimistično sem šel v ovinek. Mogoče bi lahko počakal vsaj krog ali nekaj ovinkov, a ocenil sem, da bi se mi mogoče prehitevanje lahko izšlo. Žal se ni, tako da je šlo po zlu nekaj pomembnih točk. A ne glede na vse bi se brez te napake pri zaviranju lahko boril za drugo mesto. Zdaj se moramo osredotočiti na nove dirke, Marquez je malce povečal vodstvo, a nič še ni izgubljeno,« je zatrdil Valentino Rossi.

Zdaj Marc Marquez v skupnem seštevku vodi s prednostjo 52 točk pred Rossijem, do konca sezone pa so še štiri dirke. Naslednja bo na sporedu 16. oktobra v Motegiju na Japonskem.