Valentino Rossi je v svoji skoraj dvajsetletni motociklistični karieri postal eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih obrazov v zgodovini moto GP. A njegove dosežke, med katerimi velja izpostaviti kar šest naslovov svetovnega prvaka, utegne močno omadeževati poteza, ki se mu je pripetila na VN Malezije pretekli mesec.

Italijan je namreč na predzadnji dirki sezone v enem od zavojev brcnil stanovskega kolega Marca Marqueza in ga vrgel iz ravnotežja, zaradi česar je aktualni svetovni prvak končal v pesku. Vodstvo tekmovanja je zaradi zapiranja tekmeca in nešportne poteze 36-letniku prisodilo tri kazenske točke, s čimer je motociklistični veteran skupno zbral že štiri in bo na sklepni dirki sezone, če bo njegova pritožba na Mednarodnem športnem razsodišču v Lozani (CAS) zavrnjena, ta konec tedna v Valencii startal z zadnjega mesta.

Za voznika Yamahe in vodilnega v svetovnem seštevku je kazen hud udarec, saj ima le sedem točk naskoka pred največjim izzivalcem in moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzem. »S posnetka, predvsem tistega iz helikopterja, se jasno vidi, da ga nisem želel izriniti. Hotel sem ga zgolj upočasniti in ga spraviti z linije. Tokrat je bilo še huje kot v Avstraliji. Igral je umazano igro in večkrat sem ga pogledal in mu dejal: 'Kaj za vraga počneš?'« se je nad Marquezom hudoval motociklistični veteran, prepričan, da ga Španec poskuša nalašč sabotirati in s tem do naslova pomagati rojaku Lorenzu.

»Izgubil sem vse spoštovanje, ki sem ga pred tem imel do njega. Po takšni potezi si ne zasluži postati prvak,« pa mu ni ostal dolžan Marquez.

Afera dosegla politični vrh obeh držav

Incident še vedno močno odmeva tako na Iberskem kot Apeninskem polotoku in je v marsikaterem pogledu zasenčil celo nogometaše, ki jim v obeh državah pripada nesporni status športnih božanstev. Spor je eskaliral celo do te mere, da se je vanj vmešala politika. »Tako kot v politiki tudi v športu ni vse dopustno,« je na svojem twitter profilu zapisal španski premier Mariano Rajoy, medtem ko si je prvi mož italijanske vlade Matteo Renzi med diplomatskim obiskom v Južni Ameriki vzel celo toliko časa, da je dvignil telefonsko slušalko in Rossiju osebno izrekel podporo.

Motociklista sprožila medijsko vojno med državama

V navzkrižnem ognju se je hočeš nočeš znašel Lorenzo, ki se je že bil primoran braniti pred ostrimi peresi novinarjev italijanskega časnika La Repubblica, ki so mu očitali, da je z Marquezom pakt o sodelovanju sklenil že na septembrski dirki v Andori.

Seveda zapisi sedme sile v Španiji niso nič manj senzacionalistični in pristranski. Številni mediji na Iberskem polotoku so namreč Rossijev manever v Maleziji vzporejali kar z nasilno potezo italijanskega nogometaša Maura Tassotija v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1994, ko je s komolcem v obraz namerno udaril sedanjega nogometnega stratega Barcelone in nekdanjega španskega reprezentanta Luisa Enriqueja.

Si bo Marquez prislužil kazensko ovadbo?

Motociklistična saga med Rossijem in Marquezom je dobila nove razsežnosti pretekli petek, ko so si Katalonec in dva italijanska novinarja na njegovem domu v mestu Cervera skočili v lase. Pri Špančevem moštvu Hondi so dogodek nemudoma prijavili policiji, obenem pa sporočili, da je bil njihov voznik žrtev žalitev in ponižujočega odnosa novinarjev Stefana Cortija in Alessandra Onnisa.

Dvojica je po soočenju z Marquezom ostala s polomljeno snemalno opremo, zato so pri njuni televizijski hiši že naslednji dan v izjavi za javnost zapisali, da bodo proti Marquezu in njegovi družini zaradi napada, klevetanja in tatvine podali kazensko ovadbo.

Italijansko slavje ali špansko naslajanje?

Čeprav je predsednik Mednarodne motociklistične zveze (FIM) Vito Ippolito afero opisal kot nadvse škodljivo za šport, ne gre oporekati temu, da sta motociklistična zvezdnika pred zaključno dirko sezone poskrbela za še večje vznemirjenje med navijači.

Kot ugotavljajo pri novičarskem spletnem portalu The Local, bi Rossi z novim naslovom svetovnega prvaka – prvim po šestih letih – spet postal nesporni kralj italijanskega športa. Če mu bo spodletelo, pa se v Španiji ne bodo veselili zgolj Lorenzeve zmage, temveč bodo dogodek bržkone izrabili tudi za naslajanje nad Italijanovo nesrečo.