Na deveti dirki letošnje sezone motociklističnega razreda motoGP je slavil zmago Marc Marquez, drugi je bil Cal Cruthchlow (oba Honda) in tretji Andrea Dovizioso (Ducati). Yamaha je bila povsem izgubljena, kar velja zlasti za Jorga Lorenza, ki je dirko končal na petnajstem mestu.

Mokra steza na dirkališču Sachsenring je poskrbela, da so ljubitelji dirk na dveh kolesih imeli kaj videti. Od samega začetka dalje je bilo napeto, motociklisti so bili več kot previdni, kar še najbolj velja za Marca Marqueza. Španec se je namreč dirke lotil veliko previdneje, kot je to zanj običajno, saj je še sam dejal, da je vreme tisto, ki bi mu lahko to pot prekrižalo račune. A na koncu se je izkazalo, da je bilo njegov veliki zaveznik, če dodamo še nekaj več njegovega tveganja in povsem ponesrečeno strategijo tekmecev z Valentinom Rossijem na čelu.

Marc Marquez je namreč v uvodnih delih dirk precej izgubljal, saj mu pnevmatike za mokro stezo niso omogočale dovolj udobne vožnje. Ko je že vse kazalo, da bo moral gledati tekmece v hrbet, se je steza začela vedno hitreje sušiti. Zato je ekipa Honde tvegala in ga v 18. krogu poklicala v bokse po nov motocikel, ki je imel nameščene pnevmatike za suho stezo. »Moral sem tvegati, saj z mokrimi pnevmatikami ni šlo več. Bil sem kakšen krog ali dva prezgoden, a sem to moral vzeti v zakup, če sem hotel kaj potegniti iz te dirke. Odločitev ni bila lahka, še težje je bilo potem dva kroga obdržati motocikel na stezi. Na koncu pa se je pokazalo, da smo tvegali ravno dovolj in v pravem trenutku,« je po dirki povedal Marc Marquez, ki je z odlično strategijo povsem povozil tekmece.

Ti so se bolj ukvarjali drug z drugim in niso hoteli zapeljati v bokse po nov motocikel, kar je spravljalo v obup njihove mehanike. Pri Yamahi so se denimo vsakič, ko je Rossi namesto v bokse odpeljal naprej po stezi, držali za glavo. Več kot jasno je bilo, da je Rossi v bokse zapeljal kar nekaj krogov prepozno, pa še takrat so mu na motocikel namestili pnevmatike za delno mokro stezo, čeprav je bilo jasno, da so tiste za suho stezo edina prava odločitev, saj je bil takrat Marquez tudi do sedem sekund na krog hitrejši od tekmecev.

Cal Crutchlow se je tako na koncu veselil drugega mesta: »Suha steza mi je ustrezala, mokra pa ne. Kar nekaj dirkačev je naredilo napako na mokri podlagi, še celo Marquez je skoraj padel. Da sem s 13. prišel na drugo mesto, je velik uspeh. Lahko bi sicer šel po pnevmatike za suho stezo nekaj krogov prej, a bil sem tako zatopljen v boje s tekmeci, da vsega skupaj sploh nisem opazil. V tem času pa je Marquez z velikimi koraki zmanjševal zaostanek in nas vse dobro presenetil.« Podobnega mnenja je bil tudi Andreza Dovizioso, ki si je tretje mesto pripeljal tako rekoč v zadnjem ovinku: »Žal ne moreš spremljati prav vsega, ko si na stezi. V mokrem nam je šlo zelo dobro, a ko se je steza začela sušiti, smo bili ravno sredi najhujšega boja. Zamudili smo trenutek za optimalno menjavo motocikla, a je, kar je. Tudi sicer smo morali potem biti prva dva kroga zelo previdni in voziti počasneje, da smo ogreli pnevmatike, medtem pa so bile na Marquezovem motociklu že zdavnaj ogrete na delovno temperaturo.« Veliko brco v prazno so si privoščili pri Yamahi, povsem izgubljeno je deloval Jorge Lorenzo. Španec je v kritičnih razmerah povsem odpovedal, in če k temu koncu tedna dodamo še tri njegove padce, si več kot petnajsto mesto verjetno ni mogel privoziti.

Marc Marquez je z odlično strategijo dobesedno osmešil vse tekmece, a še pomembneje je, da je povišal vodstvo v skupnem seštevku pred Lorenzom in Rossijem. Naslednja dirka bo 14. avgusta v Avstriji.