Volilci v občini Dol pri Ljubljani so na naknadnem referendumu s 741 glasovi za in 638 glasovi proti potrdili občinsko namero, da prostore v podružnici Osnovne šole Janka Modra v Senožetih preuredi v vrtec. Ker pa so volilci na dodatnem posvetovalnem referendumu izglasovali, da občina vendarle celotne podružnične šole ne nameni vrtčevski dejavnosti, bosta, kot kaže, v prostorih v Senožetih odslej delovala en oddelek osnovne šole in en oddelek vrtca.

Opozarjali na pravilnik šolskega ministrstva

Podružnično šolo, ki jo je lansko leto obiskovalo 22 učenk in učencev, je občina marca sklenila preurediti zaradi velikih potreb po dodatnih vrtčevskih prostorih. Župan Dola Janez Tekavc je nedavno pojasnil, da bo letos brez varstva ostalo 68 vrtčevskih otrok in da bi s preureditvijo podružnične šole v vrtec skoraj vsem malčkom lahko zagotovili prostor v vrtcu.

Civilna iniciativa, ki je marca letos tudi protestirala pred občino, je županovo ekipo opozarjala, da po pravilniku šolskega ministrstva občina podružnično šolo lahko ukine le, če jo obiskuje maj kot 14 učencev. Poleg tega bi občina v primeru ukinitve podružnične šole morala krajane in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport obvestiti vsaj eno leto prej. Proti zaprtju podružnične šole v Senožetih so se izrekli tudi v šolskem sindikatu in v društvu učiteljev podružničnih šol.

Rešitev bi lahko bil modularni vrtec

Prostorsko stisko vrtčevskih otrok bi po mnenju civilne iniciative občina najenostavneje rešila z gradnjo modularnega vrtca v neposredni bližini podružnične šole. Po njihovih besedah je parcela z vso potrebno infrastrukturo že na voljo, občina bi morala zgolj razširiti že veljavno gradbeno dovoljenje.