Po praktično povsem izgubljeni nedelji, ki so jo večino časa porabili za potovanje iz Sofije v Beograd in nato naprej proti Ljubljani, se je slovenska košarkarska reprezentanca včeraj dopoldne zbrala pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije in krenila v Zreče, kjer se pospešeno pripravlja na jutrišnjo tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo ob 20. uri v Celju proti Ukrajini. Pred odhodom iz bolgarske prestolnice so si selektor Igor Kokoškov in njegovi pomočniki z igralci ogledali napake s sobotnega obračuna, ki bi jih skoraj stale zmago. Neprepričljiva predstava je igralce včeraj ob odhodu proti štajerskemu koncu še vedno nekoliko najedala, a so se misli sedaj že obrnile k naslednjemu tekmecu, ki je prav tako kot Slovenija dobil obe uvodni preizkušnji v skupini E.

Tekmece zlomiti že do polčasa

Če želja in volja v obrambi pri Zoranu Dragiću na nobenem obračunu nista sporni, je bil proti Bolgariji v Botevgradu sedemindvajsetletni Ljubljančan med tistimi, ki so ostali dolžniki v napadu. Na igrišču je izmed vseh igralcev preživel največ časa, dobrih 35 minut, v katerem je dosegel zanj skromnih sedem točk. Veliko bolj kot osebna je novega člana italijanskega evroligaša Milana zmotila slaba predstava moštva. »Realno je tako, da so nas Bolgari lahko samo z agresivnim pokrivanjem po celotnem igrišču spravili iz ritma. Gorana so ves čas podvajali, na kar nismo znali odgovoriti. Dvakrat smo si priigrali prednost 14 točk, a so nas obakrat ujeli. Na prihajajočih tekmah nasprotnikom ne smemo dovoliti, da nam tako tesno dihajo za ovratnik. Do polčasa moramo narediti razliko 15 ali 20 točk, ker imamo to kakovost. Potem je vse lažje,« je jasen Zoran Dragić.

Da kakovostna razlika med slovenskimi in bolgarskimi košarkarji obstaja, je bilo ob ogledu tekme očitno. A to samo po sebi še ne zagotavlja zmage. Veliki padci v igri še naprej predstavljajo težavo moštvu in selektorju Igorju Kokoškovu, saj je izbrana vrsta v Botevgradu nasprotniku prav zaradi njih dovolila, da je tekmo pripeljal v napeto končnico. »Če bi vedeli, zakaj nastajajo, bi to do sedaj že odpravili. To se nam je dogajalo tudi prvo leto pod Juretom Zdovcem, pa Božidarjem Maljkovićem... Proti Kosovu se to ni toliko opazilo, proti Bolgariji pa je bilo vse skupaj že bolj kritično. 14 izgubljenih žog smo imeli že ob polčasu, kar je nedopustno že na koncu tekme, kaj šele po le 20 minutah. Ampak navsezadnje smo le zmagali, kar je najpomembneje.«

Kot da gre za prijateljske tekme

Podobno kot za njegove soigralce so tudi za mlajšega od bratov Dragić kvalifikacijske tekme nekaj povsem novega. Čeprav so jih na njihove posebne zakonitosti opozarjali vsi, so morali to doživeti na lastni koži. »Sam imam občutek, kot da gre za prijateljske tekme. Vemo, da so obračuni pomembni, in jih tako tudi jemljemo. A preprosto ni tistega občutka, ki ti ga dajo velika tekmovanja.«

Naslednji preizkus bo za četo selektorja Igorja Kokoškova najzahtevnejši do sedaj. V goste prihaja Ukrajina, ki prav tako kot Slovenija računa na prvo mesto v skupini E. To je dokazala tudi v prvih dveh krogih, ko je porazila Bolgarijo in Kosovo, čeprav se je na gostovanju pri slednjem dodobra namučila. Priprave na Ukrajino so v slovenskem taboru začeli včeraj, še vedno pa je bolj kot na nasprotniku poudarek na odpravljanju pomanjkljivosti v lastni igri.

»Ko smo si ogledali posnetek tekme z Bolgarijo, smo bili presenečeni. Videli smo namreč, da smo delali napake, ki si jih ne bi smeli privoščiti niti na treningu. Obenem nas je nasprotnik še pretepel. Tega si ne smemo dovoliti. Od prve sekunde moramo vsi igrati na kontakt, saj tako prevzameš vajeti igre v svoje roke, obenem pa vplivaš še na sodniško merilo. Ukrajina se od Kosova in Bolgarije precej razlikuje, saj ima v Kirilu Fesenku in Vjačeslavu Kravtsovu dominantna centra, ki sta včasih na parketu tudi sočasno,« je na največjo nevarnost naslednjega nasprotnika opozoril Zoran Dragić, a hkrati izrazil prepričanje, da Ukrajinci ne bodo kos hitrim slovenskim branilcem.