Med najbolj presenetljive razplete lahko štejemo zgodnji izpad Marina Čilića. Hrvat je pred US Opnom igral odlično, mnogi so ga uvrščali v širši krog favoritov za polfinale, a mu je načrte prekrižal 23-letni domačin Jack Sock. Ob bučni podpori gledalcev, kakršno na teniških dvobojih vidimo le redko, je 7. nosilca domov poslal po vsega uri in 41 minutah igre.

Tudi Rafael Nadal je že zaključil z letošnjim nastopanjem na US Opnu in tako končal zanj izjemno slabo sezono nastopanja na grand slamih. Izločil ga je Francoz Lucas Pouille, ki je v petem nizu zbral več moči kot četrti nosilec in se na koncu veselil zmage s 6:1, 2:6, 6:4, 3:6 in 7:6.

Đoković ujel ritem, blesti tudi Del Potro

Novak Đoković je turnir začel nekoliko zadržano, a je nato iz tekme v tekmo dvigoval raven svoje igre. Nazadnje je odpihnil Britanca Kyla Edmunda, ki ni bil dostojen nasprotnik za številko ena moškega tenisa, v četrtfinalu pa ga čaka Jo – Wilfried Tsonga. Francoz bo precej težja ovira, a ima tudi z njim Đoković zelo dobro medsebojno statistiko – na 21 obračunih je zmagal petnajstkrat, nazadnje aprila v Indian Wellsu.

Na vrsti so še štirje obračuni osmine finala, poslastica pa bo v noči na torek na stadionu Arthurja Asha. Za uvrstitev v četrtfinale se bosta pomerila Andy Murray, v letošnji sezoni najbolj vroč tenisač, ki je z zmago na Wimbledonu in olimpijskih igrah začel svoj naskok na prvo mesto teniške lestvice, in 22. nosilec Grigor Dimitrov. Bolgar v zadnjih letih, predvsem po razhodu z Marijo Šarapovo, ni igral na najboljši ravni, v letošnji sezoni pa se približuje predstavam, s katerimi si je prislužil vzdevek Baby Federer.

Komentatorji v ZDA opozarjajo tudi na Juana Martina del Potra. Argentinec je na olimpijskih igrah najprej presenetil Đokovića in nato prišel do bronaste medalje, ki mu je dala nov zagon. Zdaj 27-letni Del Potro je turnir leta 2009 že osvojil, a letos v New Yorku na trenutke kaže še boljšo formo. Zastrašujoče so žogice z njegovega forehanda, ki jih je Đokovič po porazu v Riu opisal kot rakete, ki letijo proti njemu.

Angelique Kerber bi s prestola izrinila Sereno Williams

Nemka Angelique Kerber ima možnost, da konča monotono stanje na svetovni lestvici ženskega tenisa in po US Opnu postane številka ena. Serena Williams letos ne blesti, na domačem turnirju pa jo čaka zahtevna naloga. Uvrstiti se mora vsaj v finale, da bo ohranila vodstvo pred 28-letno Kerberjevo.

Nemška tenisačica je imela možnost, da prehiti Sereno, že v Cincinnatiju, a je turnir hitro končala zaradi poškodbe ramena. Tudi nadaljevanje priprav na US Open ni bilo idealno, zaradi rame je Nemka izpustila dobršen del treningov, a ima pri 28-letih dovolj izkušenj, da bo lahko v zaključnih dvobojih v Flushing Meadowsu pokazala najboljše igre. Finale med Williamsovo in Kerberjevo bi bil odličen zaključek sezone grand slamov.

Na turnirju sta še vedno tudi Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, ki se bosta v tretjem krogu tekmovanja ženskih dvojic pomerili z nepostavljenima Aljo Kudrjavcevo in Sabine Lisicki. Klepačeva in Srebotnikova sta tudi edini še nastopajoči slovenski tenisačici v New Yorku, kjer se srečujejo z velikim negodovanjem stroke in javnosti.