»Samo da v prvem kolu nisva spet dobili sester Williams. Z Andrejo sva lepo igrali in tako bo tudi naprej, točko za točko, igro za igro, previdno in zanesljivo!« je bila zadovoljna izkušena Katarina Srebotnik, potem ko sta z od letošnjega prvega turnirja za grand slam v Avstraliji stalno partnerko Andrejo Klepač zmagali v prvem kolu odprtega prvenstva ZDA. Čehinjo Renato Voracovo in Slovakinjo Anno Karolino Schmiedlovo sta premagali s 6:2 in 6:2. V igri mešanih parov Andreja Klepač nastopa z že preizkušenim partnerjem Filipincem Treatom Hueyjem, s katerim sta se prebila do polfinala grand slama v Melbournu, Katarina Srebotnik pa bo prvič zaigrala s Fincem Henrijem Kontinenom, letošnjim zmagovalcem Wimbledona z Angležinjo Heather Watson.

Med zgodbami, ki v New Yorku vznemirjajo športne novinarje z vsega sveta, za zdaj prevladuje življenjska zgodba prvega igralca Bosne in Hercegovine. Ko je leta 1992 v Sarajevu gorela slavna dvorana Zetra, večni simbol olimpijskih iger 1984, je v njeni neposredni bližini med pokanjem bomb in ostrostrelci rojevala Žaneta Džumhur, in sicer svojega prvorojenca Damirja, ki je v torek na starem igrišču Grandstand v prvem kolu med posamezniki s 3:1 v nizih premagal Avstralca Bernarda Tomića, sina iz balkanske morije pobeglih staršev, ki ni ne Srb ne Hrvat, temveč enostavno bosanskega rodu. Damir Džumhur, v New Yorku ga spremlja mlajši brata Zlatan, je z zmago nad 17. nosilcem OP ZDA postal prvovrstna senzacija. Simpatični fant ni samo poklicni teniški igralec, trenutno 71. na lestvici ATP, ampak v Sarajevu tudi redno študira novinarstvo, v otroštvu pa je nastopal celo kot igralec v filmih.

Posebni življenjski zgodbi imata tudi ameriški teniški igralec Christian Harrison, ki je bil nekoč veliki up ameriškega tenisa, potem pa ga je doletelo več bolezni, tudi rak, preživel je pet težkih operacij in se letos v parku Flushing Meadows po dolgotrajnem okrevanju skozi kvalifikacije prebil na glavni turnir, in kanadska teniška barbika Eugenie Bouchard Genie. Lani je na OP ZDA po zmagi nad Polono Hercog hudo padla na mokrih tleh v prostoru, kjer si igralke z ledom hladijo mišice po napornih nastopih. Genie je izgubila teniško sezono in sedaj toži ameriško teniško zvezo, organizatorko turnirja za grand slam v New Yorku, za veliko odškodnino, ker niso postavili tabel z napisi, da drsi.

Nezgodo na teniškem turnirju po krivdi organizatorjev je imela tudi naša nekdanja teniška igralka Mariborčanka Tina Pisnik. Zaradi posledic prometne nesreče, ko je bila sopotnica v uradnem vozilu, je morala predčasno celo končati kariero. Del odškodnine je porabila za gostinsko dejavnost, s katero se še danes ukvarja pod Pohorsko vzpenjačo.