Nekdanja ljubimca, Serena Williams in Grigor Dimitrov, sta imela v noči na nedeljo velik razlog za veselje. Američanka je namreč na turnirjih za veliki slam slavila že svojo 307. zmago (s 6:2, 6:1 je bila boljša od Švedinje Johanne Larsson) in se na vrhu izenačila z Rogerjem Federerjem, Bolgar pa se je še tretjič od leta 2014 v New Yorku uvrstil med najboljših 16. Če želi narediti še korak več, bo moral prikazati najboljšo partijo življenja – čaka ga namreč Škot Andy Murray.

Čeprav šteje le 25 let, je postavni Dimitrov najuspešnejši bolgarski teniški igralec vseh časov in edini z uvrstitvijo med najboljšo deseterico, ki pa na velikih slamih dlje od polfinala Wimbledona izpred dveh let še ni zmogel. V dosedanji karieri je imel kar nekaj vzponov in padcev, toda zadnje čase je znova nasmejan: »V zadnjem letu se je zgodilo veliko, najpomembneje pa je, da znova ljubim tenis. Uživam v igri, uživam v jutranjem vstajanju in treniranju. Znova pred tekmo čutim tiste metuljčke v trebuhu.« Najbolje je igral tedaj, ko je bil zaljubljen v teniško igralko Marijo Šarapovo, njuna zveza je zdržala tri leta. Pravi, da je znova zaljubljen, njegovo srce pa je ogrela pevka Nicole Scherzinger, ki je sicer od njega starejša 12 let.

Še kako je boleč spomin na lanski maj in junij, ko je zabeležil šest zaporednih porazov in na svetovni lestvici padel na 40. mesto. Trenutno je 24., a bo 12. septembra, dan po koncu odprtega prvenstva ZDA, znova blizu tako želeni deseterici. Je temperamentni mladenič, ki je bil kot mladinec številka ena na svetu, odkar je profesionalec, pa menja trenerje kot po tekočem traku. Zamenjal jih je kar šest, zanimivo pa je, da je nad njegovim razvojem nekaj časa bdel tudi Serenin trener Patrick Mouratoglou.

Je samozavesten, včasih celo preveč, znana pa je prigoda iz lanskega Wimbledona, ko je na tiskovni konferenci razlagal, kako se ne boji nikogar, nato pa je vstopil Novak Đoković in ga vprašal: »Si prepričan, da se res nikogar ne bojiš?« Odgovoril je: »Pošteno rečeno se ne bojim nikogar. Na velikih turnirjih sem premagal tudi najboljše igralce.« Njegovo največje orožje je forhend, močan in natančen, bekhend pa igra z eno roko, nad njegovim udarcem rezanja žogice pa je navdušen legendarni John McEnroe. Servisa sicer nima najmočnejšega v karavani, saj žogice le redko presežejo hitrost 210 km/h, je pa zato znan, da v kritičnih trenutkih, ko potrebuje dober servis, udari asa.

Ko se je pojavil v teniški karavani, so mnogi dejali, da spominja na Federerja, zato se ga je oprijel vzdevek Baby Fed. Ni mu bilo lahko. »Velik del kariere sem se ubadal z bremenom, da so me primerjali z njim. Vse skupaj se je začelo že, ko sem bil še mladinec. Hvala bogu, da je to za mano,« pravi visokorasli teniški igralec, ki živi v Monte Carlu. Dodaja pa: »V določenem trenutku v življenju sem se moral usesti in sprejeti odločitev, kaj si želim, kaj je zame pomembno. Danes mi je hvala bogu to jasno.« Jasno je tudi njegovim tekmecem, ki jih bolj kot kadarkoli poprej v karieri želi spraviti na kolena.