V nogometni Olimpiji pod vladavino Milana Mandarića še ni bilo toliko negotovosti in preigravanja okoli ustoličenja novega trenerja kot ravno v teh dneh. Državni prvaki se po pričakovanem odhodu italijanskega trenerja Rodolfa Vanolija še kar odločajo o njegovem nasledniku.

Odločitev najkasneje v ponedeljek

Za Mandarića je iskanje četrtega trenerja v dobrem letu dni očitno najzahtevnejša naloga, odkar je prevzel ljubljanski klub. »Komuniciramo z več kandidati, a o imenih še vedno ne želim govoriti. Dobro bi bilo, da bi Olimpijo vodil domači trener, ki pozna igralce in okolje. Če v Sloveniji ne bomo našli primernega trenerja, se bomo ozrli v tujino. Pričakujem, da bo odločitev padla najkasneje v ponedeljek,« je že znano stališče tudi včeraj ponovil Milan Mandarić, ki v Stožice brez pomoči sodelavcev in prišepetovalcev ni pripeljal še nobenega od dosedanjih treh trenerjev. Če bi bila odločitev izključno njegova, bi se na klop Olimpije najverjetneje usedel strokovnjak iz tujine. V konkretnem primeru bi prva izbira bržčas postal dolgoletni Mandarićev znanec in nekdanji makedonski selektor Čedomir Janevski.

Ker se je Mandarić pri izbiri trenerjev že prevečkrat opekel, si novega spodrsljaja skorajda ne more več privoščiti. Ob morebitnem novem fiasku bi izpadel neresno, kar bi škodovalo tako klubu kot njegovemu ugledu. Ravno zato je v prejšnjih dneh večkrat ponovil, da želi ustoličiti trenerja, ki bo Olimpijo uspešno in brez pretresov vodil skozi daljše obdobje. V javnosti se je medtem pojavilo že vsaj deset kandidatov za klop državnih prvakov, zavlačevanje kluba pa med drugim kaže na neenotnost in nepripravljenost Olimpije ob slovesu Vanolija.

Stane Oražem: Dogovora še ni

Več naših virov je potrdilo, da v krogu slovenskih strokovnjakov trenutno najvišje kotira domžalski trener Luka Elsner, ki velja za prvo izbiro športnega direktorja Nenada Protege. Ravno Protega je v tem tednu vzpostavil stik z vodstvom domžalskega kluba in zaprosil za dovoljenje za začetek pogajanj z Elsnerjem. »O vsebini pogovora nisem seznanjen, a kot vem, dogovora še ni. Ko me je Protega prosil za pogovor z Elsnerjem, sem našemu trenerju to moral omogočiti,« nam je včeraj popoldne povedal domžalski predsednik Stane Oražem. Če bi se Elsner res preselil v Stožice, bi vodenje Domžal najverjetneje prevzel obetavni Simon Rožman, ki ob Kamniški Bistrici vodi mladinski pogon.

Luka Elsner je sicer eden najprepoznavnejših in medijsko izpostavljenih trenerjev v prvi slovenski ligi. Domžale je prevzel v sezoni 2013/14, največjo zmago pa je dosegel v tem poletju, ko je v Stožicah v kvalifikacijah za evropsko ligo na kolena spravil West Ham iz angleške premier lige. Elsner je v Domžalah vedno izpolnil klubske cilje, a ostal brez presežka na prvenstvenih tekmah, ko je bilo moštvo pod pritiskom. Nazadnje ravno proti Olimpiji, ko so Domžale v derbiju za prvo mesto povsem odpovedale.