West Ham je v Ljubljano dopotoval včeraj popoldne z avtobusom z Gradiščanskega v Avstriji, kjer je bilo na pripravah 70 do 80 odstotkov igralcev, na katere trener Slaven Bilić računa za angleško prvenstvo. V odpravi ni krilnih napadalcev, francoskega zvezdnika Payeta, ki je še na počitnicah, Argentinca Lanzinija, ki ga z reprezentanco čaka nastop na olimpijskih igrah, in levega bočnega branilca Cresswela, ki se je poškodoval na zadnji pripravljalni tekmi.

Pet minut o Domžalah in pol ure o angleški ligi

Bilić včeraj v Sloveniji ni ničesar skrival. Enourni trening je bil odprt za medije, na več kot pol ure dolgi novinarski konferenci pa je bilo precej več novinarjev kot dan prej pri Domžalah. Ker angleški novinarji Bilića v Angliji vidijo le redko, so ga posebni poročevalci iz Londona zasuli z vprašanji predvsem o angleški ligi, da se je Hrvat pošalil, ali pišejo knjigo, medtem ko je bilo vprašanj o Domžalah le za pet minut odgovorov.

»Ko sem slišal, da je trener Luka Elsner, sem takoj pomislil, da nas čaka nekaj posebnega glede na to, da prihaja iz nogometne dinastije Elsner, v kateri sta Branko in Marko. Na našo žalost se je to zgodilo, potem ko sem videl obe tekmi s Šahtarjem in se pogovoril z nogometnimi prijatelji, ki živijo in delajo v Sloveniji. Domžale so ekipa z repom in glavo, ki je kompaktna. Za to raven tekmovanja so zelo zahteven tekmec, ki igra moderno. Trener je naredil odlično delo. Ko nimajo žoge, se dobro branijo s presingom. Ko imajo žogo, skušajo igrati zelo moderno. Imajo hitre nogometaše, to velja za oba branilca. V zvezni vrsti imajo igralce, ki veliko tečejo in znajo zabiti gol. Krilna napadalca sta individualca, a zelo nevarna. Napadalec Mance je zelo gibljiv, gre na vsako žogo. Če želimo ugoden izid, bomo morali igrati na visoki ravni,« je bil odkrit Slaven Bilić.

Domžalčani stavijo na dejstvo, da so s šestimi tekmami že ujeli tekmovalni ritem, medtem ko bo za West Ham to prva uradna tekma v novi sezoni. »Za nas je tekma v najboljšem možnem trenutku v sezoni. West Ham bo sicer dober, a čez dva ali tri tedne, ko se bo začelo angleško prvenstvo, bo le še boljši,« meni trener Luka Elsner. Ker bo tekma šele zvečer, bo imel danes dopoldne trening za aktivacijo mišic, nato pa skupno kosilo. Za nameček je evropska liga za West Ham, tako kot za večino angleških klubov, vendarle drugorazredno tekmovanje. Lani so Londončani izpadli v tretjem krogu kvalifikacij proti romunski Astri. »Veliko ljudi govori, da se lani nismo želeli uvrstiti v skupinski del evropske lige, letos pa se hočemo. To ni res. Lani nam je primanjkovalo igralcev. Zaradi evropskih obveznosti smo letos priprave začeli dva dni prej. Evropa ne moti ritma priprav, ker bi v tem terminu odigrali zahtevno pripravljalno tekmo,« je pojasnil Bilić.

Kapetan Horić pripravljen na zračno bitko

»Ne razmišljam o izidu, ampak o tem, kako se bomo postavili, ko imamo žogo in ko smo brez nje. Čaka nas veliko zračnih dvobojev, saj so prekinitve zelo pomemben element igre vseh ekip v angleški ligi. A tudi mi imamo kakovost za zračne dvoboje, da jih odločimo v svoj prid. To je tekma, v kateri ne bo niti enega nepomembnega dvoboja. Če bi bili gostje v tem elementu boljši, bi se znašli v težavah. Pomembno je, da bomo delovali kot kolektiv,« izpostavlja kapetan Kenan Horić, postavni štoper iz BiH, ki se je iz spoštovanja do države, v kateri si služi kruh, naučil slovenščine.

Verjetna postava Domžal: Maraval, Brachi, Dobrovoljc, Horić, Balkovec, Alvir, Horvat, Majer, Morel, Črnic, Mance.