Kaj vse ste spoznali, odkar ste postali trener Olimpije?

Olimpijo poznam že vrsto let, saj štiri leta živim v Sloveniji. Nogometaši, ki nosijo zeleno-beli dres, zame niso neznanka. Prav tako dobro poznam Ljubljano, ki mi je zelo všeč. Tukaj sem bil že pred leti na dopustu. Malo manj sem bil seznanjen s podrobnostmi v klubu, a moram reči, da mi je predsednik Olimpije Milan Mandarić na večerji pred dvema tednoma natančno razložil položaj kluba. Z dolgoročnim projektom lahko ustvarimo boljšo Olimpijo, v tem kratkem času, ko se borimo za naslov prvaka, pa moramo vse elemente sestaviti tako, da bo Olimpija na koncu osvojila prvenstvo.

Mandarić vas zelo ceni, kar je razvidno iz njegovih javnih nastopov. S čim ste ga prepričali?

Na tisti večerji sva se pogovarjala predvsem o nogometu. Govorila sva iz srca. V Ljubljano nisem prišel zaradi pogodbe, saj nisem tak človek. Enostavno me je prepričal projekt nove Olimpije. Milan Mandarić je velik gospod in enkratna oseba. Želim si, da bi lahko sodelovala dolgoročno. Še enkrat pa poudarjam – Mandariću sem svojo idejo o nogometu predstavil resnično iz srca.

Kako večji je pritisk v Ljubljani kot v Kopru, kjer ste nazadnje delovali na začetku te sezone?

Kdor opravlja trenerski poklic, se mora soočiti s pritiskom. Preneseš ga toliko, kolikor si ga naložiš. Ljubljana je glavno mesto Slovenije, zato je Olimpija že s tega pogleda večja kot Koper. Ko sem prišel na Bonifiko, smo v relativno kratkem obdobju osvojili tako pokalni kot superpokalni naslov prvaka.

Ste imeli posebne občutke, ko ste ravno v Kopru dočakali debi na klopi Olimpije?

Življenje vedno postreže s stvarmi, ki se zgodijo z razlogom. Usoda je očitno hotela, da sem se ravno na tej tekmi na neki način dokončno poslovil od Kopra in začel novo poglavje v Olimpiji.

Kakšen je bil odziv igralcev na vaš prihod? Navsezadnje ste že tretji trener Olimpije v tej sezoni.

Fantastičen, resnično super. O nogometaših lahko govorim izključno v superlativih. Spoznal sem karakterno močno garderobo. Fantje so na zelo visoki ravni. Kot nogometaši in še posebej kot ljudje. Seveda gredo zasluge predvsem Milanu Mandariću, ki je v tej sezoni sestavil podobo Olimpije. Predvsem od kluba je odvisno, kako dobra bo slačilnica. V tem primeru ima trener manjši vpliv. Seveda pa Olimpija še zdaleč ni dosegla končnega cilja. Želimo biti vedno boljši, zato nas čaka še ogromno dela.

Že na vaši premieri je Olimpija odigrala najboljšo tekmo v spomladanskem delu prvenstva. Kje se je zgodil zasuk?

Kot sem rekel uvodoma, sem Olimpijo spremljal dlje časa. Ugotovil sem, v katerih pogledih bi moštvo lahko delovalo boljše. Spremembe smo začeli uvajati zelo hitro. Igralce smo na igrišču postavili deset metrov višje, da se napadalci niso počutili preveč osamljene. Fantje so zelo dobro realizirali taktični načrt. Olimpija je pred mojim prihodom igrala premalo v globino, v današnjem modernem nogometu pa moraš igrati tako v širino kot v globino.

Ko ste ravno omenili moderni nogomet: ste gledali tekmo med Bayernom in Atleticom?

Sem.

Kateri stil igre vam je ljubši?

Oba sta zanimiva. Bayern ima zelo kakovostne nogometaše, ki znajo igrati napadalen nogomet. Atletico ima povsem drugačno ekipo. Uspe jim lahko le z defenzivno formacijo. Odlično so se znašli, kar potrjujejo tudi uspehi kluba v zadnjih letih. Če primerjam svoje delo v Kopru in zdaj v Ljubljani, opazim razliko v kvaliteti nogometašev. V obeh klubih sem zagovarjal podoben način dela z enako postavitvijo igralcev, a v Olimpiji lahko ravno zaradi kakovosti igralskega kadra dobim več.

Boste v soboto odločili prvenstvo? Če bo Maribor padel, boste skorajda že prvaki.

Zavedamo se, da je to ena najbolj ključnih tekem, ki nas lahko popelje na prag državnega naslova. Kot igralec in trener sem odigral že ogromno podobnih tekem, zato vem, da se derbi ne igra, ampak zmaguje. Slišal sem, da je prodanih že 7000 vstopnic, zato se obeta spektakel.

Pripravljate kakšno presenečenje v igri?

Moramo vedeti, da se kluba odlično poznata. Vemo, kje so prednosti in slabosti Maribora, zato velikih presenečenj ne more biti. Odločala bo mentalna priprava, morda tudi prekinitve. Vsekakor pa Maribor spoštujemo, a se ga ne bojimo. Imam polno zaupanje v svoje igralce, za katere sem prepričan, da nas v soboto ne bodo pustili na cedilu.

Maribor je v tej sezoni slabši kot v preteklih letih. Kako si to razlagate?

Rekel bi drugače: Maribor ni dosti slabši, so pa druga moštva dvignila raven igranja. Olimpija je dohitela Maribor, tudi drugi klubi so postali konkurenčnejši, liga je boljša...

Bi bila lahko zdajšnja Olimpija čez dva meseca konkurenčna v Evropi?

Pojdimo korak za korakom. Naš prvi cilj je osvojiti naslov prvaka, potem se bomo pogovarjali naprej. Ljubljana že 21 let čaka na državni naslov, kar je dolga doba. Po sezoni bo sledil sestanek s predsednikom Mandarićem, a o tem zdaj še ne razmišljam. Imam preveliko spoštovanje do igralcev, da bi v ključnem delu sezone govoril o tem, kaj se bo dogajalo v evropskem nastopu.

Veljate za zelo temperamentnega trenerja, ki vsako sekundo diha z igralci. Kot Diego Simeone pri Atleticu.

To je velik kompliment, če te ljudje primerjajo s tako vrhunskim trenerjem, kot je Simeone. Na tekmi v Kopru sem želel narediti vse za dober start v novi projekt na klopi Olimpije. V tistem trenutku sem bil pripravljen narediti vse za tri točke. Po neumnosti sem tik pred koncem tekme zalučal plastenko proti klopi za rezervne igralce in bil izključen. Ravno pred nekaj minutami sem izvedel, da so me kaznovali s 500 evri, kar je pravično, saj sem naredil napako. Takoj po tekmi sem se opravičil sodnikom in jim povedal, da moja reakcija ni imela povezave s sodniškimi odločitvami, saj sem bil v tistem trenutku jezen na igralce. Lahko pa vam obljubim, da takšnih izbruhov od mene ne boste več videli.

Kakšni pa ste zasebno?

Živim za sleherni trenutek. Počnem tisto, za kar menim, da je prav. Všeč so mi barve in emocije. Svoj poklic obožujem, saj me nogomet osrečuje.

Kako srečni boste 21. maja, ko bo prvenstva konec?

Po zadnjem krogu se vidimo na veliki zabavi ob praznovanju našega naslova prvaka. Tudi z županom Zoranom Jankovićem sva se že pogovarjala o tem.