Čeprav so v taboru slovenske košarkarske reprezentance pred uvodnim obračunom v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2017 opozarjali, da je Kosovo neznanka in bo morala biti zaradi tega osredotočenost na najvišji ravni, je bil kakršen koli strah kajpak odveč. Gostje, ki so v Stožicah igrali prvo uradno košarkarsko tekmo v zgodovini države, kakovostno niti približno niso bili dorasli zasedbi selektorja Igorja Kokoškova. Ta je od uvodnega sodnikovega meta močno pritisnila na plin in nemudoma utišala tistih nekaj navijačev Kosova, ki so si v Ljubljani v živo ogledali za njih zgodovinski nastop.

Igor Kokoškov se je tudi tokrat zatekel k začetni peterici, ki ji je zaupal že na večini pripravljalnih obračunov. Goran in Zoran Dragić, Prepelič, Murić in Vidmar so nalogo vzeli povsem resno, nasprotnika niti za trenutek podcenili in v šesti minuti obračuna že odločili zmagovalca. Takrat je namreč semafor kazal 19:3 za gostitelje, glede na potek dogodkov na parketu pa je bilo jasno, da bo razlika le še strmo naraščala. Ko so se gostje v drugem delu prve četrtine le nekoliko sprostili in zadeli nekaj metov in polaganj, so za kratek čas prišli na račun tudi njihovi navijači, ki pa so v nadaljevanju lahko le z odprtimi usti spremljali atraktivne poteze slovenskih košarkarjev. Za te je med drugimi skrbel tudi kapetan moštva Goran Dragić, ki je z zvitimi podajami nemalokrat našel povsem proste soigralce pod obročem, z Gašperjem Vidmarjem pa je poskrbel tudi za akcijo tekme. Sredi druge četrtine je namreč Slovenija po prejetem košu hitro krenila na drugo stran igrišča, Dragić je v raketi našel košarkarja turškega Banvita, ta pa je napad končal s silovitim zabijanjem prek nemočnega Albana Veselija. Navijači in domača klop so skočili na noge, obroč pa se je tresel še celotno minuto odmora, ki je sledila. Poteza, ki se je ne bi sramovali niti največji zvezdniki v ligi NBA.

Ista naveza je bila na delu tudi v začetku drugega polčasa, ko je Dragić utekajočemu Vidmarju podal za hrbtom, gostujoči igralci pa so se iz prvega naučili, da morajo v tem primeru čim hitreje s poti. Ker se je Sloveniji v nadaljevanju ustavil met za tri točke, so gostje nekoliko lažje zadihali, a visokemu porazu niso mogli uiti. Razlika je na koncu znašala kar 45 točk.

»Igralci so z nestrpnostjo čakali začetek kvalifikacij, saj so imeli dovolj treningov in pripravljalnih tekem. To se je na začetku obračuna videlo, saj je energija kar kipela iz njih. Mesec in pol so trdo delali, zato moram biti zadovoljen s prikazanim. Še naprej se večinoma osredotočamo le nase in se poskušamo držati zadanega, kar je, da iz tekme v tekmo napredujemo. Tudi tokrat so bili v igri prisotni vzponi in padci, kar nas spremlja že od prvega dne priprav. Imamo dobre trenutek, nato pa naglo pademo. O tem se bomo morali pogovoriti in priti do rešitev. Smo ekipa, ki igra hitro košarko in dosega veliko število točk, a moramo biti po drugi strani precej bolj odgovorni v obrambi,« je po prvi uradni zmagi na klopi slovenske reprezentance povedal slovenski selektor Igor Kokoškov.

Današnja tekma je imela poseben pomen za Gezima Morino, ki se je rodil v kosovskem mestu Suhareka, ravno proti svoji domovini pa je prvič nastopil za slovensko člansko reprezentanco. Čeprav je na parketu preživel zgolj štiri minute, je bil po tekmi ves prepoten. »Čudni občutki. Želim jim vse najboljše, a se vidi, da jim še veliko manjka do nekega resnega nivoja. Trema je tako in tako prisotna že na vsaki tekmi, tokrat pa je bila še bolj, saj ne igram vsak dan proti svoji državi, poleg tega pa je bil to debi tako za njih kot zame. Čudna tekma. Hvala bogu, da je konec,« je povedal Gezim Morina in odhitel v slačilnico.

Izid druge tekme v skupini E: Ukrajina – Bolgarija 79:69 (17:10, 42:25, 63:47, Fesenko 16, Otverčenko 14; Kostov 16, Georgiev 15).