Slovenijo ste obiskali, ker ste želeli preveriti stanje Gorana Dragića. Se v ozadju skriva še kakšen drug razlog?

Predvsem sva z De La Grano seveda prišla obiskat Gorana, ki je eden glavnih igralcev našega moštva. Tako bo še posebej v prihajajoči sezoni. Gorana imam rad in mi zanj resnično ni vseeno. V zadnjih skoraj dveh letih, odkar sodelujeva, sva se izredno zbližala. Želel sem ga spoznati še v drugačni luči, torej v njegovem domačem okolju. Vem, da za Slovenijo igra s posebnim ponosom, kar sem si želel ogledati še na lastne oči. Poleg tega pa se je ponudila še priložnost spoznati vašo prelepo državo.

Je za vas kot trenerja pomembno, da osebno bolje spoznate igralce v moštvu?

Recimo, da je. Toda na Gorana gledam kot na člana družine. Skupaj sva dala skozi že veliko, od prve sezone, ko se nismo uvrstili v končnico, do lanske, ko smo bili tik pred tem, da se uvrstimo v konferenčni finale. Zares sem si ga želel videti še na delu z reprezentanco, ki jo ima rad. V četrtek zvečer, ko smo šli na večerjo, mi je na dolgo in široko razložil stanje, v katerem je slovenska košarka, in kako poskuša še povečati priljubljenost tega športa pri vas. To zelo spoštujem. Dobro veste, za kakšnega igralca gre, po drugi strani pa je tudi unikaten človek. To smo pri Miamiju hitro spoznali. Obisk tukaj je res najmanj, kar lahko storimo, da mu pokažemo, kako pomemben je za nas. Hkrati imam priložnost spoznati to, kar mi Goran ves čas govori – da je vaša država majhna, a zares prelepa.

Kaj glede na vse rošade v moštvu pričakujete od Dragića v letošnji sezoni?

To, kar je kazal v lanski, od vikenda Vseh zvezd naprej. Takrat se je zares udomačil v sistemu, ki ga imamo pri Miamiju. To ne gre čez noč. Ljudje, ki gledajo od zunaj, ne razumejo dobro, da po menjavi moštev igralci pogosto potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo okolje, mesto, sistem igre, odgovornosti na parketu... Goran je potreboval čas, po vikendu Vseh zvezd pa je prikazoval igre, s katerimi se lahko postavi ob bok najboljšim organizatorjem igre v ligi. Pomembno pri njem je, da mu zares ni vseeno, kako moštvo igra. Kot trener to zelo cenim.

Pri Miamiju ste sodelovali tudi z Goranovim bratom Zoranom. Kje se je zalomilo, da v ligi NBA ni ostal dlje kot eno sezono?

Ne bi rekel, da se je kaj zalomilo. Pri nas je dobro napredoval. Toda v ligi NBA je pogosto pomembna tudi druga stran košarke, ki je povezana s poslovnimi zadevami. Preprosto smo se odločili, da bomo naredili nekaj rošad v moštvu, kar pa ne pomeni, da Zoran ni bil dovolj kakovosten, da bi nadaljeval kariero v NBA. V kratkem času skupaj smo se zbližali in povsem odkrito vam povem, da sva se z De La Grano na poti v Slovenijo resnično veselila tudi snidenja z njim.

Menite, da bo v prihodnosti Zoran še dobil priložnost v ligi NBA?

Zakaj pa ne? V zadnjem obdobju lahko opazite, da ni nič stoodstotno in da košarka postaja zares globalna igra. Igralci v ligo NBA prihajajo od vsepovsod, in to v različnih obdobjih karier. Moštva v ligi NBA vse več časa posvečajo skavtingu, leta pa pri tem niso več pomembna. Kar nekaj igralcev je, ki so priložnost v ligi NBA dobili šele po številnih sezonah v Evropi. Ker vem, kako trdo trenira, bom rekel, da možnost seveda obstaja. A v košarki morate imeti tudi nekaj sreče in se ob pravem trenutku znajti na pravem mestu.

V prihodnji sezoni bo vlogo drugega organizatorja igre pri Miamiju še naprej imel Beno Udrih. Kaj lahko poveste o njem?

Ravno ko sem odhajal iz Miamija, sem ga videl. Ne vem, ali je kakšen trener v ligi NBA treniral toliko Slovencev kot jaz (smeh). Poleg tega pa so vsi trije levičarji, kar je posebnost. Vesel je bil, ko je slišal, da odhajamo v Slovenijo, in nam priporočil, katere stvari naj si ogledamo v Ljubljani. Vesel sem, da ga imam v moštvu, saj je v karieri igral za nekaj pomembnih moštev in tudi osvojil naslov prvaka, zato ve, kaj je potrebno, da prideš v vrh lige NBA. Že lani je odigral nekaj kakovostnih tekem in to bomo od njega pričakovali tudi v prihodnji sezoni.

Kot glavni trener ste osvojili dva šampionska prstana, zato dobro veste, kaj je potrebno za naslov prvaka. Ima letošnja ekipa Miamija dovolj kakovosti, da se lahko bori za končno zmago?

Lepota tekmovanja za naslov prvaka v ligi NBA je, da nikoli ne veš, ali boš zmagal, dokler ne zmagaš. Poglejte, kaj se dogajalo v zadnji sezoni, ko je Golden State v finalu že vodil s 3:1, a nato izgubil. Pri Miami Heat lastnik Micky Arison in predsednik Pat Riley v vsakem trenutku pričakujeta, da se bo moštvo borilo za naslov prvaka, ne glede na to, kakšni igralci so v ekipi. Ohranili smo mlado ogrodje, kar je bilo pomembno. Ko govorim o mladosti, bi dodal, da na Gorana še vedno gledamo kot na mladega igralca, ki je v najboljših letih, a ima za seboj že ogromno težkih tekem. Tu so še Justise Winslow, Josh Richardson in Hassan Whiteside, ki so prihodnost našega kluba.

Pogosto se govori, da evropski igralci od klubov v ligi NBA ne dobijo dovoljenj za nastopanje v državnih reprezentancah. Kakšen je vaš pogled na te zadeve?

Ker tudi mi spodbujamo naše košarkarje, naj igrajo za ameriško reprezentanco, bi bilo dvolično, če ne bi bilo tako tudi pri igralcih iz drugih delov sveta. Lani je bila za Gorana nekoliko posebna situacija, saj se je pogajal za novo pogodbo. Že takrat smo se pogovarjali o letošnjem poletju in smo vedeli, da bo igral za reprezentanco. Ko vidiš, kako je košarka pomembna za vsakega igralca v ligi NBA, in ko spoznaš, od kod prihajajo, je skoraj nemogoče, da jih ne bi podpiral pri nečem takem. Poleg tega poznam vašega selektorja Igorja Kokoškova še iz časov, ko je sodeloval z univerzo Missouri. Ustvarila sva odličen odnos in mu zaupam. Dragić se z igranjem za reprezentanco odlično pripravi na novo sezono. Njegovo telo je v odličnem stanju in bi lahko sezono začel že jutri. Ni boljšega načina za pripravo na sezono od igranja. Raje imam to, kot da si igralci vzamejo prosto poletje.

Ogledali ste si treninge slovenske reprezentance. Kaj bi lahko rekli o moštvu?

V petek zjutraj naj bi imeli le lažji trening, a igralci so delali izredno zavzeto in tekmovalno. Vidi se, da jim igranje za reprezentanco zares nekaj pomeni. To mi je zelo všeč. Košarka nam pomeni ogromno. Košarka nam ogromno pomeni. Danes sem na drugem koncu sveta in na obisku v prelepi državi le zaradi okrogle usnjene košarkarske žoge. Kaj je lahko lepšega?