Osem tekem, sedem zmag in poraz. To je bilanca pripravljalnega obdobja slovenske košarkarske reprezentance na kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017, ki se začnejo v sredo, ko bo prvi nasprotnik v Stožicah Kosovo. Generalka košarkarjem selektorja Igorja Kokoškova ni uspela, saj se je v soboto Črna gora kot prva izkazala za premočnega nasprotnika. Končni izid je bil 91:83 (strelci za Slovenijo: Z. Dragić 16, Blažič, Prepelič in Omić po 12, Zagorac 7, Murić in Vidmar po 6, G. Dragić in Lapornik po 4, Rebec 3, Klobučar 1). Igralci in selektor zaradi poraza niso izgubljali spanca, saj je jasno, da je pripravljalno obdobje sedaj že za njimi in da so misli ter osredotočenost le še na pomembnih tekmah, ki sledijo.

Pozor na igro v obrambi

»Pravega trenutka za poraz ni. Igrali smo proti nasprotniku, ki je bil vseh 40 minut boljši od nas. Fizično je dominiral, poleg tega pa se očitno dobro pripravil na obračun, saj nam je vzel določene stvari, ki so prednost v naši igri. Zaradi njegove premoči v višini smo na začetku polnili raketo in mu tako dopustili nekaj več prostora pri metih, kar je izkoristil in se razigral. Vsak poraz boli. Če ni tako, potem nisi pravi športnik. Naredili bomo analizo in se nekaj naučili pred tekmami, ki štejejo,« je po prvem porazu na slovenski klopi povedal selektor Igor Kokoškov. Jasno je, da neuspeh proti Črni gori ni nikakršna tragedija, a je po drugi strani razkril nekatere stvari, ki jim bo trenerski štab moral posvetiti nekaj več pozornosti pred začetkom kvalifikacij.

V prvi vrsti bo to površna igra v obrambi, na katero je opozorila že Velika Britanija. Košarkarji z Otoka so prejšnjo soboto v Stožicah sicer klonili, a so imeli zaradi zamujanj slovenskih košarkarjev ali slabe komunikacije v obrambi precej odprtih metov, zaradi katerih so gostiteljem pretili skoraj povsem do konca tekme. Teden dni kasneje je sledila enaka zgodba, le da je bil nasprotnik tokrat kakovostnejši in je padce v obrambi znal kaznovati ter priti do uspeha. 53 točk, ki jih je Slovenija prejela v prvem polčasu, je občutno preveč, zgodba pa se v kvalifikacijah ne sme ponoviti. Ne glede na to, da bodo Kosovo, Bolgarija in Ukrajina manj kakovostni nasprotniki od Črne gore, znajo ob ponujeni priložnosti in dobrem dnevu ujeti strelski val, kar bi selektorja Kokoškova in njegove košarkarje znalo spraviti v neugoden položaj. »Dejstvo je, da nismo popolno moštvo in da imamo pomanjkljivosti, o katerih ne bi želel preveč razpredati. Smo pa reprezentanci vcepili identiteto, ki temelji na agresivni igri z veliko energije. A jasno je, da to vsakič ni dovolj. Bolje moramo biti pripravljeni na čvrsto igro, ki je v kvalifikacijah ne bo manjkalo. Če nasprotnik v obrambi dvigne agresivnost in igra fizično, moramo znati na to odgovoriti. Tu je še skok, na katerega opozarjamo od prvega dne, ter osredotočenost na obeh straneh igrišča.«

Poraz nemalokrat dobrodošel

»Poraz nikoli ni dobrodošel, a je včasih potreben, saj se bolj osredotočiš na stvari, ki si jih delal narobe, in lahko tako na koncu odneseš več kot od zmage. Še vedno delamo preveč napak v obrambi, do katerih pride zaradi tega, ker želimo vzpostaviti čvrsto igro. V napadu pa se pogostokrat odločamo za prehitre, nerazonske mete, ki privedejo do nasprotnikovih protinapadov. Vsega omenjenega se zavedamo in smo prepričani, da bomo od srede, ko bo šlo zares, pravi,« je stanje v reprezentanci dobro analiziral Jaka Blažič, ki je bil z 12 točkami drugi strelec Slovenije. 26-letni Blejec je prav tako prepričan, da bo od srede naprej pravi tudi kapetan in prvi zvezdnik moštva Goran Dragić, ki v pripravljalnih obračunih ni pretirano pogledoval proti obroču, temveč se je bolj osredotočal na razigravanje soigralcev. Ob sobotnem porazu je sicer prispeval 10 asistenc, a dosegel zgolj štiri točke z le enim zadetim metom iz igre ob devetih poskusih.

Strelsko je bil v zadnjih tednih veliko bolj razpoložen njegov brat Zoran. Tokrat je bil s 16 točkami najboljši strelec moštva. »Morate vedeti, da je to za nas nov začetek, z novim selektorjem, ki ima svoje zahteve. Tudi z Božidarjem Maljkovićem na začetku nismo blesteli, kasneje pa se je to spremenilo. Sedaj bo treba pogledati napake s tekme s Črno goro, saj se nam od srede naprej ne smejo več ponavljati,« je bil jasen Zoran Dragić.