Po dveh letih preiskav Applovih poslovnih knjig je Evropska komisija ugotovila, da je Irska podjetju odobrila nedovoljene davčne ugodnosti, zaradi katerih je za Apple namesto 12,5-odstotne veljala le enoodstotna davčna stopnja. Pravila EU-ja takšno pomoč označujejo za nezakonito, ker je skupini Apple omogočila, da je plačevala znatno nižje davke kot konkurenčna podjetja.

Davčni dogovor med Irsko in Applom je podjetju omogočil, da se je izognil skoraj vsem davkom na dobiček, saj so vse prihodke registrirali na Irskem in ne v državi, kjer so Applove izdelke prodali. Država in podjetje sta imeli takšen dogovor od leta 2003 do lani, ko je proti ameriškemu podjetju že tekla preiskava Evropske komisije.

Margarethe Vestager, evropska komisarka za konkurenco, je pojasnila odločitev komisije. »Države članice posameznim podjetjem ne smejo omogočati davčnih olajšav, to je po evropskih predpisih nezakonito. Po preiskavi smo ugotovili, da je Irska z dogovorom Applu omogočila drugačno davčno obravnavo in s tem nezakonite finančne olajšave v preteklih letih.«

Za milijon le še 50 evrov davka

Skupina Apple je do leta 2003 plačevala običajne davke, nato pa je v veljavo stopil poseben dogovor z Irsko. Davčna stopnja se je iz leta v leto zmanjševala, Apple je leta 2011 za vsak milijon evrov dobička plačal le 500 evrov, ta številka pa je še naprej padala. Leta 2014 so tako za vsak milijon v irsko davčno blagajno prispevali le še 50 evrov. Apple je po izračunih komisije Irski vred dolžan 13 milijard evrov davkov z obrestmi.

Irski finančni minister Michael Noonan je že napovedal, da se bodo na odločitev evropske komisije, ki bi napolnila njihovo blagajno, pritožili. »Vložili bomo pritožbo na odločitev, ki izpodbija integriteto našega davčnega sistema. Pomembno je, da našim podjetjem zagotovimo stabilne razmere in svetu pokažemo, da je Irska še vedno atraktivno okolje za podjetja.«

Na odločitev se je odzvalo tudi ameriško ministrstvo za finance, ki nad odločitvijo Bruslja ni navdušeno. Sicer so zagotovili, da bodo z evropsko komisijo še naprej sodelovali v boju proti izogibanju plačevanja davkov, ob tem pa so zapisali, da se jim zdi »retroaktivno obdavčevanje s strani evropske komisije nepošteno, v nasprotju z uveljavljenimi pravnimi načeli in postavlja pod vprašanje davčne ureditve posameznih držav.«

Cook: Navadno politično sranje

Prvi mož Appla Tim Cook je še pred odločitvijo preiskavo označil za »navadno politično sranje«. Ne glede na uspešnost pritožbe pa bo odločitev škodila tehnološkemu gigantu, saj so delnice Appla še pred današnjim začetkom trgovanja v ZDA padle za 1,6 odstotka.

Kazen za Apple je del širše preiskave evropske komisije o posebnih davčnih obravnavah. Lani sta se v središču pozornosti znašla Starbucks in Fiat Chrysler, ki sta Nizozemski in Luksemburgu morala vrniti vsak po 30 milijonov evrov, komisija pa še vedno preiskuje tudi poslovanje Amazona in McDonald'sa v Evropi.