Kitajski spletni trgovec Alibaba je v preteklem fiskalnem četrtletju dosegel 57 centov dobička po delnici, medtem ko so analitiki pričakovali 54 centov. Prav tako so analitike presenetili prihodki, ki so se zvišali za 32 odstotkov, na 3,49 milijarde ameriških dolarjev (pričakovano 3,37 milijarde dolarjev). Uspešno poslovanje v zahtevnem gospodarskem okolju, znotraj katerega so se v zadnjem letu dni znašla kitajska podjetja, je poganjalo predvsem Alibabovo e-poslovanje prek mobilnih naprav, kjer so se prihodki zvišali za kar 183 odstotkov. Število mobilnih uporabnikov se je povečalo za 59 odstotkov, na 346 milijonov. Rast prihodkov (128 odstotkov) je beležil tudi segment tako imenovanih oblačnih e-storitev (cloud computing). To se ujema s trendom, ki ga opazujemo tudi pri podobnih podjetjih. Lep primer je denimo Amazon, kjer so e-storitve v oblaku v zadnjem četrtletju predstavljale osem odstotkov vseh prihodkov, vendar ustvarile kar 52 odstotkov vsega dobička. Po objavi podatkov je delnica družbe Alibaba pridobila slabih osem odstotkov vrednosti.

Ameriški avtomobilski gigant Ford je z mešanimi rezultati nekoliko razočaral vlagatelje. V preteklem fiskalnem četrtletju je dobiček na delnico znašal 45 centov (pričakovano 47), medtem ko so se prihodki zvišali na 38,1 milijarde dolarjev (pričakovano 35 milijard). Negativno je presenetil komentar finančnega direktorja družbe. Bob Shanks je povedal, da družba pričakuje nekoliko slabše poslovanje v prihodnjem kvartalu, razloge za to pa gre iskati v višjih sezonskih stroških kot tudi potencialnih poplačilih delavcev zaradi novega plačnega dogovora. Slabi rezultati so presenetljivi tudi zato, ker ekonomski podatki v zadnjem letu dni kažejo na lep trend rasti prodaje osebnih vozil v ZDA, ki jih spodbuja krepka zasebna potrošnja. Po objavi podatkov so delnice družbe izgubile slabih pet odstotkov vrednosti.

Za konec poglejmo odlično poslovanje družbe Apple. Tehnološki diamant je v preteklem četrtletju povišal prodajne številke za 22 odstotkov, na 51,5 milijarde ameriških dolarjev, medtem ko je dobiček na delnico znašal 1,96 dolarja. Vlagatelje poleg preteklih rezultatov navdušuje tudi optimizem direktorja Appla Tima Cooka, ki v prihajajočem »prazničnem« kvartalu pričakuje dvig prihodkov na 75,5 do 77,5 milijarde dolarjev. Velik del rasti je Apple dosegel na Kitajskem, kjer je prodaja v zadnjem letu dni narasla za 99 odstotkov. Zgovorna sta podatka, da se je v zadnjem mesecu dni Apple dvignil na prestol najbolje prodajane znamke pametnih telefonov na Kitajskem, jabolčna družba pa je v deželi zmajev odprla že 25 prodajaln iStore. Skrbi zaradi gospodarskega ohlajanja Kitajske so bile tokrat očitno odveč, saj so vlagatelji po objavi podatkov dvignili ceno delnic Appla za slabih pet odstotkov.