Prvo dvodnevno srečanje predstavnic združenj bolnic z rakom dojke z območja Balkana, ki se na evropski ravni povezujejo v evropsko zvezo Europa Donna, je bilo namenjeno povezovanju organizacij ter izmenjavi izkušenj in dobrih praks na različnih področjih delovanja združenj za ozaveščanje o raku dojke. Ob koncu obiska so predstavnice organizacij sprejeli strokovnjaki na Onkološkemu inštitutu, ki so jim predstavili obravnavo bolnic z rakom dojke v Sloveniji.

Ljubljano so obiskale predstavnice združenj iz Albanije, Makedonije, Srbije, Hrvaške in Slovenije. Vabljene so bile tudi predstavnice iz Bosne in Hercegovine, ki pa se srečanja žal niso uspele udeležiti. Želijo si, da bi srečanja nadaljevali tudi v prihodnjih letih in tako krepili organizacije civilne družbe na področju ozaveščanja o raku dojke. Prvo srečanje je bilo namenjeno pomoči lokalnim združenjem pri organizaciji delovanja v posameznih državah, širjenju znanja, izkušenj in dobrih praks, pridobljenih z izpeljanimi projekti, ter povezovanju organizacij za enakopravno obravnavo bolnic z rakom dojke v vseh evropskih državah. Gostje so na srečanju predstavile svoje organizacije, problematiko, s katero se srečujejo v svoji državi, ter uspešne projekte. Pripravili so tudi delavnico o zbiranju sredstev za nevladne organizacije.

Gostje so obisk v Ljubljani zaključile z ogledom Onkološkega inštituta Ljubljana. Strokovni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana doc. dr. Viljem Kovač in vodja mamarnega tima Onkološkega inštituta Ljubljana dr. Simona Borštnar sta jim predstavila obravnavo bolnic z rakom dojke v Sloveniji, ki je skladna z evropskimi strokovnimi smernicami za zagotavljanje kakovosti presejanja in obravnave raka dojke.

V okviru srečanja so predstavnice slovenskega združenja Europa Donna predstavile bogate izkušnje, ki jih vse od ustanovitve združenja v Sloveniji leta 1997 nizajo s številnimi aktivnostmi in uspešnimi projekti na področju ozaveščanja o raku dojke – najpogostejšem raku pri ženskah, celostni podpori bolnicam, njihovim svojcem in prijateljem med zdravljenjem ter pri vrnitvi v kakovostno vsakdanje življenje, zbiranju sredstev ter spremljanju aktivnosti zdravstvene politike in institucij, ki so vpete v obravnavo raka dojke. Europa Donna Slovenija bo naslednje leto praznovala 20. obletnico delovanja in bo prav ob tem jubileju drugo leto gostila panevropsko konferenco evropskega združenja Europa Donna.

Obisk predstavnic združenj bolnic so izvedli s podporo farmacevtske družbe Pfizer, so še sporočili iz združenja Europa Donna Slovenija. lo