Predstavniki Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo so predstavnikom Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana predali v uporabo pripomočke za telesno vadbo bolnikov s krvnim rakom, ki se zdravijo na oddelku. Gre za osem sobnih koles, pedala za sedeče poganjanje in tekalno stezo, denar za nakup pa so pri združenju zbrali z organizacijo dobrodelnega koncerta skupine Perpetuum Jazzile aprila v Kopru ter donacijami podjetij in posameznikov.

»Bolniki s krvnim rakom se znajdejo v šoku, ko izvejo za diagnozo, nato se začne proces zdravljenja, ki je pogosto na meji človeških zmogljivosti. Zdravijo se v izolaciji in so za mesec, dva, celo tri izključeni iz svojega socialnega okolja,« je povedala Kristina Modic, predsednica združenja. To je zelo naporno in stresno, poleg tega bolniki oslabijo tudi zato, ker se ne morejo več gibati.

V obdobju zdravljenja zato bolniki ne potrebujejo samo sodobnih zdravil, ampak tudi prehransko podporo, redno telesno dejavnost, da ne izgubijo mišične mase, in psihološko podporo, je pojasnil prof. dr. Peter Černelč, predstojnik oddelka. S pomočjo združenja bolnikov so uspeli uresničiti enega od elementov tovrstnega sodobnega pristopa k zdravljenju – nakup aparatov za telesno vadbo bolnikov.

Tudi dr. Nada Rotovnik Kozjek, vodja ambulante za klinično prehrano v Onkološkem inštitutu Ljubljana, je umestitev telesne vadbe v proces zdravljenja toplo pozdravila: »To ni prelomni dogodek samo za UKC Ljubljana, ampak za za vse slovensko zdravstvo.« Mišice so namreč presnovna banka, ki bolnikom pomaga, da laže preživijo tegobe zdravljenja. Tako se že nekaj let razvija koncept vzporednih terapevtskih poti, ko je treba posamezniku, ki je zbolel, postaviti ne samo medicinsko diagnozo, pač pa tudi prehransko diagnozo in diagnozo telesne pripravljenosti ter mu predpisati prehransko in gibalno terapijo. »Bolniki so ljudje, ki so dobili bolezen. Obravnavati jih je treba tako, da čim prej ozdravijo, ne pa, kot sedaj, da jih položimo v posteljo in iz njih naredimo dolgotrajne bolnike,« je povedala Rotovnik-Kozjekova.

Za takšen pristop do zdravljenja pa tudi novi aparati za gibanje niso dovolj, ampak na hematološkem oddelku potrebujejo tudi dodaten kader, da bodo bolniki telesno dejavnost izvajali pod strokovnim vodstvom. V projektu nadgradnje celostne obravnave bolnikov poleg medicinske sestre načrtujejo še zaposlitev kliničnega dietetika in psihologa. Novi generalni direktor UKC Ljubljana mag. Andraž Kopač je ocenil, da bi lahko tako kadrovsko okrepitev oddelka izvedli v roku treh let.