Demarques da Silva, pišoči novinar dnevnega časopisa O Tempo iz Belo Horizonteja, ki je med finalom nogometnega olimpijskega turnirja na Maracani sedel poleg nas na novinarski tribuni, je izžareval brazilsko dušo. »To, natanko to smo potrebovali! Zmago na velikem tekmovanju. Toliko travm smo doživeli v bližnji preteklosti, da smo dobili največji obliž na rane. Nemčija je padla v naši dnevni sobi. Na Maracani. Kako lepo! Kako nepozabno! Uživajte z nami, to si zaslužimo!« je zmago Brazilije proti Nemčiji v nepozabnem vzdušju na polnem stadionu Maracana pospremil sogovorec.

Brazilija je prvič v zgodovini postala olimpijska prvakinja. Do raja jo je popeljal njihov športni bog – Neymar. Mojstrovina iz prostega strela v prvem polčasu za vodstvo z 1:0. Dolgo časa je trajala evforija, a ne večno. Do 59. minute, ko je lepo akcijo zaključil še drugi kapetan Maximilian Meyer. Zasluženo. Sledila sta podaljška in 11-metrovke. Zadeli so vsi Brazilci, z Neymarjem kot zadnjim, in slavje se je začelo.

Sogovornik, ki je doživljal ekstazo, potem ko je predlani v rojstnem mestu doživel polfinalni poraz Brazilije v polfinalu SP proti Nemčiji z 1:7, je bil resnično gostoljuben. Med tekmo nas je opozoril, naj opazujemo brazilska najstnika. Številko 11 je nosil Gabriel Jesus, 9 pa Gabriel Barbosa. Dejal je, da bomo najmanj v naslednjem desetletju še veliko pisali o njiju, da gre za nogometaša brazilske in svetovne prihodnosti. »Raje bi premagali Nemčijo v najmočnejši postavi. Jo bomo že še. Vesel sem, ker smo zmagali na Maracani. Našem stadionu, ki med svetovnim prvenstvom ni niti enkrat gostil tekme brazilske reprezentance. In odločil je naš nacionalni junak Neymar. Saj veste, da zaradi poškodbe ni igral na tisti tekmi z Nemčijo. Z njim bi bilo že tedaj drugače,« je bil prepričan Demarques da Silva.

Številni pravijo, da nogomet nima olimpijske teže. Ampak vprašajte Brazilce. Vsak vam bo povedal svojo zgodbo prvega brazilskega naslova, ki je za ves narod nepozabna, za srečneže na stadionu pa delirična. Da je Brazilija v Riu osvojila zlate olimpijske kolajne v njim najbolj priljubljenih športih, kot so atletika, boks in odbojka na mivki, ve ogromno prebivalcev največje južnoameriške države. Večina med njimi bo to dejstvo kmalu pozabila. Nikoli pa tega, da je 20. avgusta 2016 na Maracani Brazilija z Neymarjem prvič postala olimpijska prvakinja!