Ko se je Neymar leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Braziliji v četrtfinalu poškodoval, so bili upi Brazilcev, da bi na domačih tleh postali prvaki, pokopani, saj je njihov vodja in najboljši igralec končal prvenstvo. V polfinalu so jih nato kasnejši prvaki Nemci ponižali s kar 7:1, v tekmi za tretje mesto pa so jim zaušnico s 3:0 zadali še Nizozemci. Domači mundial je pri Brazilcih torej pustil globoke rane, ki jih bodo njihovi nogometaši poskušali vsaj delno zaceliti dve leti kasneje, ko bo letos ta največja južnoameriška država gostila poletne olimpijske igre, na katerih najbolj nogometni narod na svetu še nikoli ni slavil zlatega odličja.

Brazilski nogometaši so bili že pred štirimi leti v Londonu na dobri poti, da prvič postanejo olimpijski prvaki, saj so imeli v svojih vrstah kar nekaj zvezdnikov (Marcelo, Oscar, Lucas Moura, Thiago Silva, Neymar, Hulk), a so jim v finalu načrte prekrižali Mehičani in jih premagali z 2:1. Uresničitev sanj o prvem olimpijskem zlatu je še za vsaj štiri leta padla v vodo.

(Foto: Reuters)

Na domačih tleh želi biti ponovno zraven

Da bi se čakanje Brazilcev le končalo, si želi tudi Neymar, ki je po razočaranju na domačem mundialu trdo odločen, da s soigralci na olimpijskih igrah svojim rojakom prinesejo več veselja. »Če bi lahko spet zaigral na olimpijskih igrah, bi bilo sanjsko, saj je velika čast predstavljati Brazilijo na tem dogodku. Tokrat še toliko večja, saj bodo igre pri nas doma. Zelo si želim biti zraven, pa ne le zaradi lova na manjkajočo zlato medaljo, temveč tudi zato, ker se bo to dogajalo v moji domovini,« je v pogovoru za goal.com izjavil Neymar. »Težko je Brazilcem v naprej pošiljati sporočilo in jim nekaj obljubljati. Lahko jim zagotovim le to, da bom za reprezentančni dres dal vse od sebe in se z vso močjo in nogometnim znanjem trudil, da bi na olimpijskem turnirju prišli čim dlje,« je še dodal zvezdnik Barcelone, ki je v karieri za člansko brazilsko reprezentanco nastopil na 69 tekmah, na katerih je dosegel že zavidljivih 46 golov.

Bo pa za uresničitev svojih sanj in sanj rojakov Neymar potreboval tudi kar nekaj posluha pri svojih katalonskih delodajalcih. Olimpijske igre namreč niso zapisane v Fifinem koledarju kot dogodek, na katerega morajo klubi spustiti svoje igralce. In ker bo Neymar junija z Brazilijo nastopal že na jubilejnem pokalu Amerike, ki bo praznoval 100. obletnico, bi njegova dodatna udeležba na olimpijskih igrah v njegovem klubu v Barceloni sprožila precej pomislekov in skrbi, saj bi v tem primeru Brazilec verjetno moral izpustiti kar nekaj tekem na začetku klubske sezone.

(Foto: Reuters)

Brazilski selektor Dunga in Neymar kljub temu verjameta, da se bo možno z Barcelono brez poslabšanja odnosov dogovoriti o njegovem nastopanju na obeh večjih poletnih tekmovanjih. Neymar je v manjši prednosti tudi zato, ker je še vedno v fazi pogajanj o novi pogodbi, zato si pri Barceloni ne morejo privoščiti kakšnih zaostrovanj ali zavračanja njegovih želja, če ne želijo izgubiti trenutno enega najboljših nogometašev na svetu, ki z Lionelom Messijem in Luisom Suarezom tvori morda celo najboljši napadalni trio vseh časov. Brazilca pa imata v pogajanjih z vodstvom Barcelone v rokavu še enega asa, saj ne bosta pozabila omeniti, da je katalonski klub leta 2008 uslišal podobno željo Messiju, ki je takrat lahko zaigral na olimpijskih igrah v Pekingu, s Kitajske pa se je vrnil z zlato olimpijsko medaljo.

(Foto: Reuters)

Se bo Enrique spomnil leta 1992?

»O vsem se bodo skupaj odločile vse tri vpletene strani, pri tem pa bomo poskušali najti dogovor, ki bo najboljši za vse, še posebno pa za Neymarja,« je pred dnevi na to temo izjavil trener Barcelone Luis Enrique, ki ne skriva mnenja, da bi bilo pomanjkanje počitka in izpuščen začetek sezone za enega njegovih največjih zvezdnikov vse prej kot idealen scenarij. Toda tudi pri njem bo Neymar lahko iskal razumevanje, saj je bil Enrique leta 1992 član zmagovalne španske reprezentance na domačih olimpijskih igrah v Barceloni.