Brazilija si je oddahnila. Njena nogometna vrsta se je po skromnih remijih brez zadetkov proti Južni Afriki in Iraku vendarle uvrstila v četrtfinale. Brazilci so ključno tekmo z Dansko dobili s 4:0 in ostali v igri za sploh prvo olimpijsko zlato odličje. To je namreč za petkratne svetovne prvake edini laskavi naslov, ki ga v bogati zgodovini še niso osvojili.

Brazilija pod pritiskom zlate kolajne

Kot je znano, se olimpijskih turnirjev udeležujejo le redki svetovni nogometni zvezdniki. Pravila med drugim določajo, da imajo lahko reprezentance v svojih vrstah le tri igralce, ki so starejši od 23 let. Neymar je med nogometaši v Riu de Janeiru pod največjim drobnogledom. Kot kapetan brazilske reprezentance je v tem poletju raje izbral nastop na olimpijskih igrah kot na južnoameriškem prvenstvu, kjer so Brazilci pogoreli. Domača reprezentanca na uvodnih tekmah predtekmovanja ni ušla kritikam, saj se ji je prvič po letu 1972 pripetilo, da v 180 minutah ni dosegla niti zadetka. »Če ne bomo spoštovali naših najboljših igralcev, ne bodo več igrali za Brazilijo. Neymar bi lahko zavrnil igranje na olimpijskih igrah, saj je pred njim naporna sezona, a se je vendarle odločil za prihod. To moramo znati ceniti. Star je 24 let, ljudje od njega pričakujejo ogromno,« je razlagal selektor Rogerio Micale.

Ker je nogomet v Braziliji kot religija, si ni težko predstavljati, kakšno razočaranje bi preplavilo državo gostiteljico olimpijskih iger ob hitrem izpadu nogometne vrste. Še vedno je namreč svež spomin na zadnje svetovno prvenstvo, ko so Brazilci na domačem stadionu v Belo Horizonteju izgubili z Nemčijo s kar 1:7. »Lagal bi, če bi rekel, da nismo bili pod pritiskom. Nad nami je viselo breme, ker na dveh tekmah nismo zadeli gola,« je rekel napadalec Gabriel Jesus, ki je proti Danski prispeval enega od štirih zadetkov. Pred četrtfinalom proti Kolumbiji je dodal, da Brazilija z uvrstitvijo med osmerico najboljših ni naredila še nič, je pa preskočila pomembno psihološko oviro.

Argentina pristala na razpotju

Kot nočna mora pa so bile olimpijske igre za reprezentanco Argentine, ki je doslej na največjem festivalu športa dvakrat osvojila zlato odličje, v Riu de Janeiru pa se je poslovila že po predtekmovanju. Argentinska selekcija je po tragičnih finalnih porazih na zadnjih dveh južnoameriških turnirjih in svetovnem prvenstvu očitno na prelomnici. Slovo od reprezentance so naznanili največji zvezdniki z Lionelom Messijem na čelu, nedavno je odstopil tudi selektor Gerardo Tata Martino. Sloviti Diego Armando Maradona je izgubil upanje. »Zelo smo slabi. Če bomo tako nadaljevali, ne bomo videli niti prihodnjega svetovnega prvenstva v Katarju. V Rio smo pripeljali neznano ekipo. Izgubili smo proti Hondurasu. To deželo spoštujem, a tam igrajo bejzbol. O nogometu ne vedo nič,« je bil oster Maradona, ki je Argentino neuspešno vodil na šampionatu 2010 v Južni Afriki. Kritičen je tudi do vodstva zveze, o namigovanjih, da bi znova postal selektor, pa je rekel: »Saj sem že bil selektor, pa so me izbrisali. Nisem v nobenih kombinacijah za vrnitev na argentinsko klop.«