Razmerja na daljavo so očitno hud problem našega časa. Tako gre vsaj sklepati na podlagi velike količine izdelkov, ki so namenjeni lajšanju ločenosti partnerjev oziroma njihovemu navideznemu zbliževanju, tudi ko jih ločijo tisoči kilometrov. Poleg očitnih rešitev za komuniciranje na daljavo, kot so skype, facebook, snapchat, obstajajo izumi, ki so namenjeni skoraj izključno zaljubljenim srcem. Pred nekaj manj kot letom smo že pisali o zapestnici in zvočniku, ki omogočata zaljubljencem občutiti partnerjev srčni utrip med ležanjem na vzglavniku. Med ponudnike srčne komunikacije se je vpisal tudi Apple, ki uporabnikom pametne ure omogoča deljenje posnetega srčnega utripa s partnerji, družinskimi člani in drugimi prijatelji ali znanci. Kljub temu ta niša očitno še ni zapolnjena, zaljubljenci z globokimi žepi in krhkimi srci pa si očitno želijo še invazivnejše rešitve.

Težji, večji in dražji od običajnega prstana

Podjetje TheTouch je izdelalo posebne prstane, ki zakoncem omogočajo čutiti partnerjev srčni utrip, »ne glede na lokacijo«. Zadnji podatek je v navednicah, ker drži le pogojno. Prstani namreč delujejo s pomočjo spletne povezave. Prodajajo jih v parih, saj so prstani poleg oddajnikov srčnega utripa tudi sprejemniki, prek katerih uporabnik čuti partnerja. Vse skupaj koordinira enostavna aplikacija na pametnem telefonu. Prstan je z aplikacijo povezan prek tehnologije bluetooth, aplikaciji na telefonih pa prek brezžične spletne povezave ali prenosa podatkov. Izdelovalci ob tem zagotavljajo, da je komunikacija prek prstanov 100-odstotno zasebna in da podjetje ne namerava zbirati niti predajati podatkov drugim podjetjem.

Ker bi bilo neprestano čutenje partnerjevega utripa lahko tudi moteče ali pa vsaj precej naporno za baterijo, ki mora biti dovolj majhna za okoli prstanca, morate zanj dvakrat hitro pritisniti ob prstan. Ob aktivni uporabi se bo baterija izpraznila v 14 urah, sicer pa bo držala 160 ur. Pri tem velja poudariti, da partnerji ne bodo vedeli, kdaj ali kolikokrat ste želeli začutiti njihov utrip, kar je koristno predvsem za bolj sramežljive.

Podjetje ob tem trdi, da prstani niso odlični zgolj za zaljubljence, ki se jim toži po partnerjevi bližini, temveč tudi za zakonce policistov ali vojakov. Zaradi cene pa izum najverjetneje ne bo odličen za tiste, ki poročne prstane kupujejo z zategnjenim pasom. Osnovna različica je izdelana iz nerjavečega jekla in safirskega kristala, za par prstanov pa boste odšteli okoli 540 evrov. Prestižna različica, ki je na voljo v omejenih količinah, pa je izdelana iz zlitine zlata in bakra oziroma rdečega zlata in safirskega kristala ter bo kupca po žepu udarila s ceno skoraj 2700 evrov. Praktičnost izuma bi znala ovirati tudi njegova velikost. Prstan je skoraj dvakrat širši od običajnega poročnega prstana in za več kot polovico debelejši. Seveda pa bi po drugi strani velikost in stalni nadzor utripa lahko pomagala na zaobljube opomniti vse tiste, ki radi pozabijo, da ga nosijo.