Ko govorimo o prtljagi, obstajata dve vrsti popotnikov: tisti, ki prisegajo na udobje in potovalke s koleščki, in drugi, ki svet raziskujejo s popotniškim nahrbtnikom. Sledeči prispevek bo pisan na kožo lagodnim uživačem. Ameriško-azijsko podjetje Cowarobot, ki ga sestavlja mednarodno pester nabor strokovnjakov s področja robotike, je izumilo prvi pametni potovalni kovček, ki lastniku samodejno sledi.

Možgani kovčka R1 so računalniški sistemi co-move. Ti s pomočjo kopice senzorjev in kamere podrobno prečesavajo okolico, načrtujejo najoptimalnejšo pot, v prvi vrsti pa sledijo signalu zapestnice, ki jo nosi lastnik potovalke. Sistem je tako dovršen, da pravočasno prepozna stopnice in ubere alternativno pot, nikoli pa ne zapusti lastnika z dosegljive razdalje. Če se dotaknemo ročaja kovčka, ta nemudoma izklopi avtonomni sistem in se prepusti vodenju lastnika. R1 lahko doseže maksimalno hitrost približno 10 kilometrov na uro, kar je povsem dovolj, da vas bo dohajal tudi takrat, ko boste v naglici lovili vlak ali letalo.

Pameten lahko hitro postane tudi običajen

Avtonomno sledenje predstavlja le del zmogljivosti, ki jih ta robotski kovček ponuja. Vsak lastnik prejme ob nakupu pametno zapestnico, ki deluje kot nekakšna pametna ura. Z dotikanjem njenega zaslona lahko recimo zaklenemo kovček na daljavo. Za dodatno varnost skrbita še vgrajen zvočni alarm in GPS-sistem, s pomočjo katerega lahko izsledimo izgubljen ali ukraden kovček. Seveda ob pomoči za to posebej zasnovane aplikacije, ki deluje na pametnem mobilnem telefonu. Če se odpravimo v kavarno in kovček pospravimo v bližnji kot, s pomočjo zapestnice vklopimo tudi način iskanja. V tem trenutku se kovček zbudi iz mirovanja in samodejno poišče lastnika.

Tako tehnološko dovršen kovček lahko deluje le ob podpori akumulatorja, ki pa hkrati služi tudi kot polnilnik za vse druge elektronske naprave, ki so priromale v notranjost potovalke. Vgrajene ima namreč štiri USB-reže.

Na koncu pa vseeno govorimo o potovalnem kovčku. Njegova prostornina znaša 33 litrov, kar je povsem dovolj za nekajdnevno potovanje. Tudi sistem shranjevanja je zasnovan tako, da lahko na letališču s pomočjo posebnih predalnikov hitro odstranite elektronske naprave in se izognete nepotrebnemu pregledovanju. Koliko stane takšen potovalni robot? Na portalu indiegogo so ga ponujali po akcijski ceni 386 evrov, če bi ga pa želeli kupiti danes, boste morali prišteti še dodatnih 200 evrov.