Ste tudi vi rekreativni potapljač, ki se na vsake toliko časa odloči, da bo brisačo na plaži zamenjal za raziskovanje sveta v Jadranskem morju? Tista podvodna maska, ki ste jo kupili za nekaj evrov, pa vas vedno znova odvrne, da bi se pogosteje vračali pod gladino? Vsekakor niste edini.

V večini primerov potapljanje s poceni masko ni nikoli tako zabavno, kot se zdi, da bo. Najprej nas preseneti, kako neudobno se zadeva prilega na obraz. Bolj tesno si jo pritrjujemo, slabše postaja. Ampak dobro, za dobre stvari je včasih treba malce potrpeti. Nato pridemo do drugega spoznanja – maska ne tesni v celoti in se nam pod lečami že nabira voda, ki preprečuje, da bi nemoteno opazovali podvodne lepote. Ampak dobro, tudi to se da potrpeti. Čez nekaj minut, ko smo ravno v ekstazi podvodnega raziskovanja in so se tudi pljuča že nekoliko privadila na pomanjkanje zraka, pa se začnejo rositi leče. Da sploh ne govorimo o težavah, ki nastanejo, ko poskušamo izenačiti tlak v telesu s pihanjem v zaprt nos. Takrat navadno voda vdre v masko. Tako torej – minilo je dobrih deset minut, vi pa imate snorklanja dovolj za eno sezono, zato se vrnete na suho brisačo.

Manj rosenja, več slike

V takšnih primerih se človek po navadi zamisli, kaj pa če bi enkrat kupil neko boljšo masko in celo imel kaj od nje. Ponudba na trgu je pestra in naložba vanjo bo za vsakega aktivnejšega rekreativca najbrž smiselna. Če pa bi vseeno raje šli še korak dlje, je tu najsodobnejša maska H2O ninja. Podjetje, ki jo je razvilo, obljublja, da boste z njihovo masko obšli vse neprijetnosti, s katerimi se sicer srečujete pri običajnih maskah. H2O ninja vam v nasprotju z drugimi maskami ne prekrije zgolj oči in nosu, temveč cel obraz. Ne zahteva niti, da si v usta vtaknete dihalko. Zasnova namreč omogoča, da dihamo skozi nos in usta hkrati, kar deluje veliko bolj naravno, ko poskušamo priti do sape po globljem potopu.

Ker imate usta prosta, se lahko pod vodo celo pogovarjate, upoštevajoč, da se vas vseeno ne bo slišalo zelo daleč in da brez zraka ni mogoče govoriti prav dolgo. Nato preseneti njena velika leča, skozi katero lahko opazujemo okolico v razponu 180 stopinj. Po zaslugi posebnega tesnilnega sistema naj bi maska ponujala zagotovljeno suhost notranjosti med potopom, hkrati pa tudi 90-odstotno zmanjševanje rosenja stekla. Glede na udobje, ki ga ponuja, naj bi uporabnik pod vodo preživel vsaj za polovico več časa. Kljub futurističnemu videzu gre še vedno za masko, s katero se lahko potapljamo zgolj na dah. Ko plavamo na površju, dihamo s pomočjo dihalke, ki pa se v trenutku potopitve popolnoma zatesni in onemogoči vdor vode. Če si jo boste omislili, vas bo olajšala za slabih dvesto evrov.