Letos sta osrednji temi prireditve kulinarika in metalurgija, pri čemer si bo mogoče ogledali vlivanje bakra. Obiskovalci se bodo lahko spopadali tudi s poklicem arheologa in poskušali izkopati svojo prvo najdbo; spoznavali bodo koliščarsko lončenino, predelavo lanu v tkanino, izdelavo puščic in lokov ter sekir; namesto z deblaki, ki so jih njihovi predniki izdolbli iz ogromnih hrastovih debel, pa bodo po Iščici pluli s kanuji.

Pripravljalo se bo tudi koliščarski kruh – podpepelnjak; pri tem se bodo otroci spoznali tudi z originalnim eksponatom žrmljo – najprimitivnejšo napravo za drobljenje žita, ki so ga uporabljali koliščarji oziroma mostiščarji, kot jih v povesti Bobri imenuje pisatelj Janez Jalen. Iz pisateljeve trilogije, ki je izšla pred več kot pol stoletja, bodo uprizorili tudi gledališko predstavo izbranih prizorov. Obiskovalcem koliščarskega dneva bo novejša arheološka spoznanja o življenju koliščarjev predstavil arheolog dr. Anton Velušček, vodilni slovenski raziskovalec koliščarjev. Če bo slabo vreme, bo dogodek prestavljen na nedeljo. val