Dva dotika vrat, ki sta bila tako nežna, da ju 28-letni kanuist Benjamin Savšek sploh ni čutil, zato tudi ni vedel, pri katerih vratih sta se zgodila, sta končala slovenske sanje o kolajni že v prvi izmed štirih priložnosti v slalomu. V slovenskem taboru niso mogli prikriti razočaranja, da se Ljubljančanu ni uspelo zavihteti na zmagovalni oder, na katerem bi bil z bronasto kolajno celo z enim dotikom. Tako so rajali Francoz Denis Gargaud Chanut, ki je imel na tribuni največ evforičnih navijačev, ti so ga nagradili s prepevanjem francoske himne marseljeze, Slovak Matej Benuš in veliko presenečenje z Japonskega, Takuja Haneda, ki sicer trenira in živi v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem in je bil po uspehu kariere v vidnem šoku.

Potem ko so polfinalno vožnjo, v kateri je bil Savšek četrti, vsi opravili rezervirano, so v finalu šli v popoln napad, zato je bilo tudi napak več. Savšek ni skrival, da je čutil pomembnost olimpijske tekme, a obenem je vseskozi dajal vtis o dobri pripravljenosti. »Zelo sem razočaran, ker sem se zavedal, da sem sposoben osvojiti kolajno. Pričakoval sem, da bom odpeljal tako, kot znam. V Londonu se mi je finale povsem podrl, tukaj sem prišel do cilja z dobro vožnjo, na dotika pa nisem mogel povsem vplivati. Zdaj vem, kaj je bilo narobe, a napake žal ne morem več popraviti. Vse poteka tako hitro, da včasih vseh razdalj v milimetrih ne moreš imeti pod nadzorom. Glede na velika pričakovanja se je bilo težko podati na start. Bila so hudo breme. Precej lažje je bilo tistim, ki niso bili favoriti,« je vtise strnil Benjamin Savšek, ki je bil kljub razočaranju zgovoren. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc je bil vseskozi na preži, da bi vložil protest, če bi bili dotiki vrat dvomljivi, a je takoj po ogledu posnetka videl, da so bile odločitve sodnikov pravilne.

Savšek je že vso kariero hiter, življenje pa mu grenijo dotiki vrat, a zaradi olimpijskega razočaranja ne bo vrgel puške v koruzo, ampak bo pogled počasi usmeril proti Tokiu čez štiri leta. »V slalomu imajo vsi težave z dotiki. Enkrat si na vrhu, drugič spodaj. Če želiš biti na vrhu, moraš v finalu tvegati, voziti na vso moč in imeti tudi kanček sreče. Morda sem tako slab, da sem ostal brez odličja. Svet se ne bo podrl, a velika želja, ki sem jo imel od Londona, se ni izpolnila,« je dodal Savšek, za katerega je bil to sploh prvi nastop v finalu v letošnji sezoni. Brez najboljše deseterice je ostal na evropskem prvenstvu in dveh tekmah svetovnega pokala.

Slovenija bo imela še tri priložnosti za kolajno po 20 letih, danes kajakaš Peter Kauzer (polfinale ob 18.30, finale ob 20.15), jutri pa kajakašica Urša Kragelj in kanuistični dvojec Sašo Taljat in Luka Božič. Včeraj so si podrobno ogledali, kje so pasti, ki privedejo do napak. »Jaz sem bil poskusni zajček. Upam, da so se na mojih napakah učili in bodo uresničili olimpijske sanje,« je končal Savšek.