Na kakšni ravni je vaša pripravljenost?

Ničesar nisem prepustil naključju. Zaradi izbirnih tekem v slovenski reprezentanci sem že v polni pripravljenosti, da zmagujem v boju za olimpijsko vozovnico. Evropsko prvenstvo je prvi vrhunec.

Olimpijska vozovnica za Rio de Janeiro je na dosegu roke, ni pa še v žepu. Zadnja izbirna tekma je prav evropsko prvenstvo.

Naš sistem izbirnih tekem je malce poseben. Lahko zmagaš na vseh izbirnih tekmah do zadnje, a če bi na evropskem prvenstvu moj reprezentančni tekmec Martin Srebotnik osvojil kolajno, jaz pa ne, Ria ne bi videl. Zaradi tega je malce negotovosti, saj je kajakaštvo zelo nepredvidljiv šport z vse ostrejšo konkurenco. Skušam odmisliti interne kvalifikacije v slovenski reprezentanci, zato bom tekmo vzel kot vsako drugo.

Ali boste za letošnjo sezono uporabili kakšen nov trik?

Ne. Normalno treniram. Po toliko letih v kajaku že zmanjka idej, kaj bi naredil novega za napredek. Vsako sezono se naučim kaj novega. Sistema treninga nisem spreminjal. Največji plus je, da sem pozimi v Avstraliji treniral v družbi vrhunskih tekmovalcev iz tujine, ki bodo vso sezono moji tekmeci. Iz Sydneyja sem se vrnil zelo zadovoljen. Komaj čakam prvo veliko tekmo sezone. Mlajši prihajajo, mi starejši se skušamo naučiti kaj novega in dodati svoje izkušnje.

V svoji karieri ste doživeli že vse, kar je možno. Kako pomembno vlogo bodo igrale izkušnje?

Bomo videli. Po razočaranju na olimpijskih igrah v Pekingu sem imel tri neverjetne sezone, po katerih je prišlo razočaranje v Londonu. Predlani me je ustavila poškodba, po kateri sem se lani iz ozadja prebijal v ospredje. Zdaj le sledim svoji poti, po kateri grem že vso kariero.

Za dvig samozavesti bi bile dobrodošle uvrstitve na stopničke na tekmah do olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Bilo bi dobrodošlo, a to ni pogoj, da nato osvojiš kolajno na olimpijskih igrah. Pred Pekingom sem z veliko prednostjo zmagal na zadnji tekmi v Tacnu, pa nisem osvojil kolajne. Pred Londonom mi nič ni šlo po željah, pa tudi nisem osvojil kolajne. Olimpijske igre so tekma, na kateri odloča dnevna forma in počutje. Še vedno se čutim sposobnega zmagati na vsaki tekmi, vendar pod pogojem, da odpeljem najboljšo možno vožnjo, ki jo znam. Z le eno napako si že brez odra za zmagovalce, saj je konkurenca iz leta v leto bolj strnjena. Je pa tako vse zanimivejše.