Potem ko se je že v nedeljo kanuist Benjamin Savšek (4. izid kvalifikacij) uvrstil v današnji polfinale, kajakaš Peter Kauzer (12. izid) pa v jutrišnje boje za kolajne, sta prvo nalogo včeraj brez stresa opravila še kajakašica Urša Kragelj (7. mesto) in kanuistični dvojec Sašo Taljat-Luka Božič (6. mesto). Oba čolna sta si že s prvo vožnjo zagotovila polfinale v petek.

Iz izjemno močne slovenske reprezentance krotilcev brzic se bo v boj za kolajne danes prvi podal Savšek: polfinale ob 18.30 in finale ob 20.16. Devetindvajsetletni Ljubljančan Savšek, ki je bil v Londonu 2012 osmi, potem ko je bil najhitrejši v kvalifikacijah, je dobro razpoložen pred tekmo kariere. »V polfinalu bo treba še bolj pohoditi plin, pa ne preveč, ker se hitro ujameš v past, če pretiravaš s krajšanjem linije. Skušam ostati zbran in čim manj razmišljati o rezultatu, ampak le o popolni vožnji. Želim si, da bi vozil tako, kot sem si zamislil, dal maksimum – in se mi nič ne bo zalomilo. Če bo tako, se bom veselil po prihodu v cilj,« je povedal Benjamin Savšek, ki ima nekaj še adutov v rokavu, potrebna pa bo tudi sreča.

Dobro učno uro je imel v prvi vožnji kvalifikacij, ko je bil v prvi polovici proge najhitrejši, nato pa je padel iz idealne linije. Če bo takšno napako ponovil danes, bo visoka uvrstitev splavala po umetnem kanalu proge, ki je v bližini favele, iz katere so tekmovalci, ko so bili tukaj na treningu, občasno slišali streljanje, videli pa tudi kakšno pokrito truplo ob cesti, ko so se vozili v svoja bivališča. Slovenci imajo že od lani najeto hišo, iz katere so na progi hitreje peš kot z avtom, saj mora ta skozi številne kontrole. Peter Kauzer (12. v kvalifikacijah) se bo pred jutrišnjim dnevom D sprostil z ogledom današnje tekme. V dobro voljo ga je s svojim obiskom spravila tudi žena Janja.