»To je trenutek prekrasnega mesta. V sedmih letih ste naredili to, kar so sanjale generacije pred vami. Rio ste preuredili v moderno metropolo v težkih trenutkih vaše zgodovine. Živimo v svetu kriz, nezaupanja in negotovosti. Tu je olimpijski odgovor; zbralo se je prek 11.000 športnikov vsega sveta, ki bodo skupaj živeli, jedli in čustvovali v eni olimpijski vasi. V tem olimpijskem svetu smo vsi enaki in vrednote naše človečnosti so močnejše od tistih, ki nas želijo razdvojiti,« je zbrane nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach.

Na otvoritveni slovesnosti je sodelovalo 35.000 profesionalcev in okoli 12.000 prostovoljcev, plesalci so prišli iz dvanajstih samba šol, zamenjali pa so 5500 kostumov. Organizatorji so ocenili, da si je otvoritveno slovesnost, na kateri je olimpijski ogenj prižgal nekdanji maratonski tekač Vanderlei de Lima, tri milijarde ljudi. V živo si ga je ogledalo 45 predsednikov držav oziroma predsednikov vlad ter 55 ministrov, pristojnih za šport; Maja Makovec Brenčič, ki pokriva tudi to področje v slovenski vladi, je bila najvišja slovenska politična predstavnica na Marakani.

Brazilski pevec Paulinho da Viola je na začetku slovesnosti s pomočjo akustične kitare zapel himno, nato so s svetlobnimi efekti, glasbo in plesom sambe ter bossa nove ponazorili najpomembnejše točke brazilske zgodovine.

»Počaščena sem, da sem lahko del tega zgodovinskega trenutka v svoji državi,« je dejala najbolje plačana manekenka na svetu Gisele Bündchen, ki je s svojim nastopom, torej hojo po pisti navdušila na otvoritveni slovesnosti. »Enotnost je ključ za svet, poln prijaznosti, hvaležnosti, miru in ljubezni,« je dodala.

Za preprečevanje kriminala in morebitnih terorističnih napadov bo skrbelo 85.000 vojakov in policistov, dvakrat več kot na OI pred štirimi leti v britanski prestolnici. Nekaj težav pa so organizatorji že imeli s tatvinami znotraj olimpijske vasi ter napadi izven nje. Vse sodelujoče prosijo, naj se izven območja OI ne sprehajajo sami.

Izžvižgali podpredsednika

V Riu se v zadnjih tednih soočajo z ropi, umori, dopingom, virusom ziko, onesnaženostjo okolja, številnimi pomanjkljivostmi v olimpijski vasi, poleg tega pa je ulice mest napolnilo več protestnikov, ki jim drage OI v času politične in gospodarske krize v državi niso prav nič všeč. Na včerajšnji slovesnosti so podpredsednika Temerja glasno izžvižgali, hrup, ki je bil na Maracani menda veliko hujši, kot je bilo slišati na TV ekranih, je preglasil šele ognjemet.

Preden je okoli 11.000 športnikov prispelo na stadion Maracana naj bi vsak od njih posadil drevo, ti pa bodo z leti zrasli v gozd v parku Radical. Vsaka od 207 reprezentanc je posadila svojo vrsto drevesa. Do 21. avgusta se bodo merili športniki 207 olimpijskih reprezentanc, na voljo pa bo 306 kompletov medalj.