Je prodaja pečenega mesa tik pred iztekom roka uporabe še ena ekonomska pogruntavščina, ki je za kupca neškodljiva in mu pomeni le možnost hitre in ugodne večerje? Tako očitno menijo tudi na Hrvaškem, kjer poročajo, da je pečen piščanec, pripravljen iz neprodanega mesa, ki bi ga sicer morali zavreči, normalna in veljavna praksa. Po navedbah Večernjega lista je zato mogoče celega pečenega piščanca dobiti za sedem kun ceneje kot surovega. Taka praksa, če prav razumemo hrvaške kolege, prinaša ponudniku dobiček, hkrati pa naj bi s tem zmanjšali količino zavržene hrane. Pri tem varnostni vidik take prehrane zanje ni skrb vzbujajoč.

Meso tik pred pretekom roka uporabnosti je neoporečno

Ker ocvrt ali pečen piščanec pri nas še danes velja za najbolj znano nedeljsko gostinsko jed in jedro tradicionalnega kosila, smo preverili, ali je lahko uživanje takšne hrane zdravstveno tvegano. »Če so surovo meso in mesni izdelki pravilno toplotno obdelani tik pred pretekom roka uporabnosti, to ne bi smelo vplivati na varnost izdelka,« odgovarja Stanka Kirinčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Do kršenja živilske zakonodaje in nevarnosti za zdravje lahko po njenih besedah pride, če je sveže meso za toplotno obdelavo uporabljeno po preteku roka uporabnosti oziroma kadar je mikrobiološko ali senzorično sporno.

Z vprašanji o toplotni obdelavi mesa tik pred iztekom roka uporabnosti pri nas in kakovosti pečenega in ocvrtega mesa v naših trgovinah in restavracijah smo se obrnili na Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer so pristojni tudi za preverjane živil na terenu. Tam poudarjajo, da lahko termična obdelava piščančjega mesa podaljša rok njegove uporabnosti. Na vprašanje o tem, ali jemo pečene piščance, katerih surovo meso je tik pred potekom roka uporabe, pa niso odgovorili. O tem, kdo je odgovoren za varnost izdelka, ki je toplotno obdelan, na NIJZ pravijo, da mora varnost zagotavljati nosilec živilske dejavnosti, ki določi tudi rok uporabnosti, s tem pa v obdobju uporabnosti zagotavlja za zdravje varen izdelek.

Toplotno obdelano meso pri nas dražje

Pečeno in ocvrto piščančje meso ponuja tudi večina slovenskih večjih trgovin s prehrano. Ameriške in hrvaške prakse pri nas ob našem preverjanju nismo potrdili. Pri najboljšem sosedu je redna maloprodajna cena za pečenega piščanca 6,89 evra na kilogram, za ocvrtega piščanca pa 9,99 evra. Svež piščanec je nekaj evrov cenejši, saj za najbolj prodajana cela piščanca v Mercatorju kupci odštejejo 3,99 evra na kilogram oziroma 3,49 evra na kilogram.

Tudi v Tuševih poslovalnicah je toplotno obdelan piščanec dražji od svežega. Tam je najcenejšega pečenega piščanca mogoče dobiti za 5,99 evra, najugodnejšega svežega pakiranega piščanca pa za 2,69 evra na kilogram, vendar gre pri slednjem za akcijsko ceno. Cene pečenega piščanca smo sami preverjali tudi na terenu. V eni od Sparovih poslovalnic akcijska cena prav tako znaša 5,99 evra na kilogram, podrobnejših informacij o cenah mesnih izdelkov pa nam iz Spara niso posredovali.

Ocvrt piščanec in pražen krompir

Pohana piška je še danes največja dodana vrednost nedeljskega kosila. To med drugim potrjujejo tudi v mariborski gostilni Anderlič. Pri tem ji konkurirata še telečja in svinjska pečenka, običajno pa je po obvezni goveji juhi in zeleni solati servirana s praženim krompirjem. Tako jo postrežejo tudi v ljubljanski gostilni Gorjanc, kjer zatrjujejo, da se gostje z ocvrtim piščancem ne mastijo le ob koncu tedna, temveč ga redno malicajo tudi ob delovnikih.

Cena ocvrtega in pečenega piščanca je v restavracijah občutno višja kot v trgovini. V gostilni Gorjanc se gostje navadno odločijo za naročilo celega ocvrtega piščanca in ga pri mizi razdelijo med štiri osebe, za kar morajo odšteti 27 evrov. Še ena v vrsti restavracij, kjer slovijo po ocvrtem piščancu, je gostišče Pri Žerjavu v Ratečah, kjer so bolj zvesti porcijam, pri čemer za eno porcijo odmerijo polovico ocvrtega piščanca in za to zaračunajo 9,90 evra. Nekoliko manj priljubljena je pečena piška, ki je Pri Žerjavu za en evro cenejša od ocvrte, pri Gorjancu pa je cena za obe različici enaka.

Nad gladko zmago ocvrtega piščanca se po besedah gostincev navdušujejo slovenski jedci vseh starosti, v Ratečah pa svoje pristavijo tudi italijanski turisti, ki si želijo obilnih in ugodnih obrokov. Porcije so danes sicer nekoliko manjše, kot so bile nekoč, kar pomeni, da pogosto obvelja ena zajemalka krompirja namesto dveh. Priljubljenost menija s pohano piško, o kateri pričajo gostinci, pa je še en dokaz, da se hrana kljub sodobnim prehrambnim smernica vrača v tradicionalne okvirje.