Ameriška organizacija Mercy for Animals (MFA) je pred kratkim objavila še posebno pretresljive posnetke intenzivne reje piščancev na eni od farm v ZDA. Ne le da so piščanci v videu prisiljeni živeti v izredno tesnih in higiensko oporečnih okoliščinah, temveč so za dodatno pretresljivost poskrbeli delavci z izredno nehumanimi metodami ubijanja piščancev.

Sporna farma je podizvajalka ameriškega velikana Tyson Foods, ki je dobavitelj perutnine za McDonald's. MFA je najbolj znano franšizo hitre prehrane na svetu zato s peticijo pozvala, naj izkoristijo svoj položaj in preprečijo nehumano ravnanje z živalmi v svoji dobaviteljski verigi. Tyson Foods je medtem že prekinil sodelovanje s farmo, njihovo odločitev pa podpirajo tudi pri McDonald'su.

Čeprav bi mnogi odločitev podjetja Tyson Foods pohvalili, je treba opozoriti, da pri ravnanju s piščanci na sporni farmi tudi sami nimajo čiste vesti. Čeprav podjetje ni neposredno odgovorno, da nekateri rejci piščancev z njimi ravnajo tako nehumano, so s pogoji produktivnosti, zahtevami o načinu reje in zniževanjem cen pravzaprav gonilni dejavnik pri slabšanju okoliščin, v katerih morajo piščance vzgajati pogodbeno zavezani rejci. Slednji se v ZDA pogosto komaj držijo nad pragom revščine.

Problematično drugo plat tovrstnih šokantnih posnetkov in sistemskega problema, ki pogosto stoji za posameznimi prizori krutosti, je pred časom predstavil tudi John Oliver v svoji oddaji Last Week Tonight.

Čeprav ni nobenega opravičila za nehumano ravnanje z živalmi, bi pritisk posameznih podizvajalcev, ki so pogosto prisiljeni v nehumanost, veljalo premakniti tudi na krovna podjetja, ki s pogoji za podizvajalce sistematično ustvarjajo razmere za nehumano ravnanje z živalmi.