Stephen Curry, Chris Paul, John Wall, James Harden, Russell Westbrook, Damian Lillard, LeBron James, Kawhi Leonard, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge, Anthony Davis, Andre Drummond. Ne, to nikakor ni postava ameriške košarkarske reprezentance za olimpijske iger v Riu de Janeiru. Omenjena imena so tista, ki so ameriškemu selektorju Miku Krzyzewskemu odpovedala nastop na največjem športnem dogodku na svetu. Ob tem hitro postane jasno, da trener univerze Duke v Braziliji ne bo imel na voljo najkakovostnejšega moštva, a je hkrati tudi očitno, da bo tudi s postavo Kyrie Irving, Kyle Lowry, Klay Thompson, Jimmy Butler, DeMar DeRozan, Kevin Durant, Paul George, Harrison Barnes, Carmelo Anthony, Draymond Green, DeMarcus Cousins in DeAndre Jordan z naskokom prvi favorit za zlato odličje.

Krzyzewski se poslavlja

Ameriška košarkarska reprezentanca je vse od leta 1992, ko je v Barcelono popeljala »Dream Team« (sanjsko moštvo, op. p.) z Michaelom Jordanom in Magicom Johnsonom na čelu in brez večjih težav osvojila zlato, morda celo glavna atrakcija poletnih olimpijskih iger. Od takrat Američani niso več uspeli sestaviti ekipe z vsemi največjimi zvezdniki lige NBA, a se jim je kljub temu zalomilo zgolj enkrat – leta 2004 v Atenah. Na selektorski stolček je tedaj namesto Larryja Browna sedel Mike Krzyzewski, ki je z reprezentanco ZDA do danes na 76 uradnih tekmah izgubil le enkrat – v polfinalu svetovnega prvenstva leta 2006 na Japonskem proti Grčiji. 69-letni »Coach K« (trener K, op. p.) bo po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zaključil svoje obdobje v vlogi selektorja ameriške košarkarske reprezentance, nasledil pa ga bo trener NBA moštva San Antonio Spurs Gregg Popovich.

Čeprav imata v letošnjem moštvu izkušnje z olimpijskih iger zgolj Carmelo Anthony in Kevin Durant, se Krzyzewski izzivov ne boji. »Ko gledam imena, mi na pamet prvo pade, da gre za izredno uravnoteženo moštvo. Imamo branilce hitre kot strela, ki vedo, kako asistirati soigralcem. Imamo odlične strelce in eksplozivne posameznike, poleg tega pa nam težav ne bo delala niti višina,« pravi Mike Krzyzewski, ki se bo v skupini A pomeril s Francijo, Srbijo, Kitajsko, Avstralijo in Venezuelo.

Brez podcenjevanja

»Izjemno sem zadovoljen z globino, ki jo ima reprezentanca. Prav vsak posameznik ima sposobnost, da lahko sam odloči tekmo ali prevzame odgovornost na svoja pleča. To samo pove, kako srečni smo, saj imamo zares velik nabor, iz katerega lahko črpamo kakovostne igralce. Tokratna kombinacija talentov, strelcev, nosilcev zlatega odličja z olimpijskih iger in mladih igralcev mi je še posebej pri srcu,« veselo razlaga športni direktor ameriške reprezentance Jerry Colangelo, ki se zaveda, da ima morda glavnega aduta prav v selektorju Miku Krzyzewskemu. Slednji namreč svojim igralcem ne dovoli nikakršnega podcenjevanja nasprotnikov, ki si ga sicer zvezdniki lige NBA radi privoščijo. Prav zato je ameriška reprezentanca pod njegovim vodstvom znova postala izredno spoštovana v košarkarskem svetu.