Medtem je bil selektor Mike Krzyzewski, štirikratni prvak ameriške študentske like NCAA, miren. Nekaj časa je sedel na klopi, nekaj časa je trening opazoval s sredine igrišča. Coach K, ki je bil leta 1992 na olimpijskih igrah v Barceloni pomočnik selektorja ameriške sanjske ekipe Chucka Dalyja, je bil v soboto, še preden je Slovenija igrala tekmo osmine finala proti Dominikanski republiki, na tiskovni konferenci po zmagi nad Mehiko šaljivo razpoložen. Ko smo ga želeli vprašati, kaj si misli o Sloveniji, ni želel odgovoriti, razlog pa je imel še kar dober. »Veliko damo na spoštovanje. V osmih letih, odkar sem v reprezentanci, nisem govorili o tekmecu, preden je bilo znano, s kom bomo igrali, zato ne bom govoril o Sloveniji niti o Dominikanski republiki,« je predstavil svoja načela. Dodal je, da lahko govorimo v naslednjih dnevih in nas vprašal, kakšno vino imamo radi. »Rdeče bo v redu,« se je slišal odgovor, sam je dodal, da bo bolje belo. Če si sam Mike Krzyzewski zaželi belo vino, mu ga je vendar treba priskrbeti. Zato smo mu včeraj na trening prinesli steklenico. Ko smo mu jo želeli dati, je dejal, da bomo nazdravili v mešani coni. A potem, ko je dolgo časa govoril z ameriškimi mediji, je slovenskim dejal le, da ima dovolj govorjenja, in odbrzel dalje. Kdo ve, morda se mu ni ljubilo več govoriti, ali pa je slutil, da imamo v torbi kislico za tri evre, ki je njegov želodec ni vajen.

Tako nam ni preostalo drugega, kot da se opremo na prisluškovanje, ki smo ga izvedli, medtem ko je dajal intervju za eno od ameriških televizij. Na načela je med tem intervjujem očitno malo pozabil, kajti govoril je tudi o Turčiji in Litvi, morebitnih tekmecih ZDA v polfinalu, čeprav se Američani tja še sploh niso uvrstili. Govoril je tudi o Sloveniji, in to s kakšnimi besedami. Hvalil je Gorana Dragića in tudi Zorana, za katerega je dejal, da je prav tako igralec na ravni lige NBA. Pa slovensko zunanjo linijo, za katero meni, da je ena najboljših na svetovnem prvenstvu.

Besede so zvenele lepo, to je vendar del etike, pri kateri je slavni trener ameriške študentske košarke tako brezpogojno načelen. Slovenijo so hvalili tudi košarkarji, ki so si vzeli precej časa za govorjenje. Ponavljali so, kako dobra košarkarja sta brata Dragić, da bodo morali v prvi vrsti ustaviti slovenski met za tri točke in da tekma nikakor ne bo podobna sprehodu v parku, ampak da bo šlo za naporen košarkarski dvoboj. Košarkar Golden Stata Stephen Curry se je izkazal še s poznavanjem Slovenije, kajti kar natančno je opisal, kje na zemljevidu leži. Njegov reprezentančni soigralec DeMar DeRozan je primerjal slovensko in mehiško reprezentanco, ki so jo Američani z lahkoto premagali v osmini finala. »Kaj pa vem, katera ekipa je boljša. Sta podobne kakovosti,« je dejal. Če je tako, potem se Američanom obeta lahko delo. »Vseeno bo težko, kajti vemo, da bo Slovenija igrala zelo zavzeto. Na to moramo biti pripravljeni,« je dodal in povedal še, da bi Goran Dragić glede na sezono, ki jo ima za sabo, lahko igral na tekmi All Stars. DeRozan bo drevi del fizično izjemno močne zasedbe. V njej so košarkarji, kot so James Harden (Houston Rockets), Kenneth Faried (Denver Nuggets), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), Derrick Rose (Chicago Bulls), Rudy Gay (Sacramento Kings)... aro