Letošnje poletje v ligi NBA je do sedaj poskrbelo za nekaj velikih pretresov. Posledica devetletne, 24 milijard dolarjev vredne televizijske pogodbe, je bila možnost, da klubi prostim igralcem ponudijo večje pogodbene zneske kot v preteklosti. Tako so igralci, ki v karierah še niso storili ničesar posebnega, prišli do vrtoglavih zneskov. Na vrhu seznama je zagotovo branilec Mike Conley, ki je za petletno zvestobo dosedanjemu klubu Memphis Grizzlies prejel nepredstavljivih 153 milijonov dolarjev, s čimer je podpisal najdonosnejši dogovor v zgodovini lige NBA. Osemindvajsetletnik sicer v svoji karieri še nikoli ni nastopil na tekmi vseh zvezd ali bil v kateri od sezon izbran v katero izmed najboljših treh peterk lige. Več prahu kot Conley je sicer s svojo odločitvijo, da zapusti Oklahomo City in odide v Golden State, sprožil eden najboljših košarkarjev na svetu Kevin Durant.

»Storil sem tisto, kar je bilo v danem trenutku najbolje za mojo kariero in moj razvoj,« je ob podpisu dveletne pogodbe z Golden State, ki mu bo navrgla 54,5 milijona dolarjev, povedal Kevin Durant. Njegovo odločitev so mnogi pospremili z zavijanjem z očmi in ga označili za slabiča, saj je okrepil moštvo, ki mu ga v končnici z nekdanjim klubom ni uspelo ustaviti. Duranta so si sicer v svojih vrstah želeli mnogi, med drugim Miami Heat slovenskega košarkarja Gorana Dragića. Predsednik Pat Riley je do zadnjega čakal na odločitev nekdanjega igralca Oklahome City, posledično pa zato izgubil ljubljenca navijačev Dwyana Wada, ki se je po 13 sezonah na Floridi odločil preseliti v rodni Chicago. Za dveletno pogodbo bo prejel 47,5 milijona dolarjev. Miamiju je sicer v lastnih vrstah uspelo zadržati centra Hassana Whitesida (štiriletna pogodba za 98 milijonov dolarjev), poleg Wada pa je izgubil še Luola Denga, ki je odšel v LA Lakers, in Joeja Johnsona, ki se je preselil v Utah.

Ker med letošnjimi prostimi igralci večjega zvezdnika ni bilo več, je Riley z nekaterimi igralci podpisal kratkoročne pogodbe in si tako pustil precej manevrskega prostora za prihodnje poletje, ko bodo na voljo takšni asi, kot so Stephen Curry, Russell Westbrook, Blake Griffin, Chris Paul, Kyle Lowry, Paul Millsap, Giannis Antetokounmpo, Serge Ibaka, J. J. Redick, Andre Iguodala in še nekateri drugi. Igra Miamija, ki ga čaka prehodna sezona, v kateri se od moštva čudežev ne bo pričakovalo, bo tako v letošnji sezoni v veliki meri slonela na Dragiću, Whitesidu, dejstvu, ali bo Chris Bosh po težavah s krvnimi strdki še lahko nadaljeval svojo kariero, ter mlademu valu z Justinom Winslowom, Joshem Richardsonom in Tylerjem Johnsonom na čelu. Po zadnjih informacijah naj bi se za vrnitev v Miami pogajal še Beno Udrih, medtem ko bo Saša Vujačić še eno sezono nosil dres New York Knicks.

Med prostimi igralci, ki so zamenjali delodajalca, sicer najbolj izstopajo Dwight Howard (iz Houstona v Atlanto), Rajon Rondo (iz Chicaga v Sacramento), Harrison Barnes (iz Golden Stata v Dallas), Pau Gasol (iz Chicaha v San Antonio), Joakin Noah (iz Chicaga v New York), Al Horford (iz Atlante v Boston), Chandler Parsons (iz Dallasa v Memphis), Evan Turner (iz Bostona v Portland), Bismack Biyombo (iz Toronta v Orlando), Jeremy Lin (iz Charlotta v Brooklyn), Timofey Mozgov (iz Clevcelanda v LA Lakers) in Mirza Teletović (iz Phoenixa v Milwaukee), v menjavah pa so se v nove sredine preselili še Derrick Rose (iz Chicaga v New York), Serge Ibaka (iz Oklahome City v Orlando) ter Victor Oladipo (iz Orlanda v Oklahomo City).

Največje pogodbe v ligi NBA vseh časov

basketballinsiders.com

PODATKI

DOLŽINA

POGODBE (V LETIH)

LETO PODPISA

POGODBE

IGRALEC

KLUB

ZNESEK (V MIO. $)

Mike Conley

Memphis

2016

5

153,0

Damian Lillard

Portland

2015

5

151,8

DeMar DeRozan

Toronto

2016

5

145,0

Kobe Bryant

LA Lakers

2004

7

136,4

Andre Drummond

Detroit

2016

5

130,0

Bradley Beal

Washington

5

2016

128,0

5

Jermaine O’Neal

Indiana

2003

126,6

5

Anthony Davis

New Orleans

2015

126,5

6

Rashard Lewis

Orlando

2007

126,0

5

Kevin Garnett

Minnesota

2007

126,0

5

Carmelo Anthony

New York

2014

124,1

5

Joe Johnson

Atlanta

2010

123,7

7

Chris Webber

Sacramento

2001

122,7

7

Tim Duncan

San Antonio

2003

122,0

5

Nicolas Batum

Charlotte

2016

120,0