Za turistično Kranjsko Goro in njene prebivalce danes ni bil običajen poletni dan. Domačini, ki so imeli čas, so v velikem številu obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina pričakali ob cesti na Vršič. Pridružili so se jim številni turisti, ki danes niso mogli uresničiti svojih pohodniških, kolesarskih ali drugih načrtov. Policisti so jim sicer povedali, da se na pot v hrib sicer lahko odpravijo, vendar pa bodo morda ob povratku morali nekoliko počakati, da se ruski predsednik odpelje nazaj proti Ljubljani.

Mnogi so tako brez večjega nezadovoljstva svoje načrte spremenili in vanje vključili stražo ob cesti.

Čisto vsi niso čakali Putina…

Ko se je ruski predsednik po dobri uri zamude vendarle pripeljal mimo, so obiskovalci razmišljali predvsem o tem, da bi ga lahko bolj prisrčno pozdravili, denimo z zastavicami in mahanjem, a jim strogi varnostni ukrepi tega niso dovoljevali. Gostince pa je medtem skrbel dnevni izkupiček, saj običajnega poletnega vrveža v Kransjki Gori, ki so ga vajeni ob koncih tedna, ni bilo. »Vsaj petkrat več ljudi pride ob sobotah,« so nam povedali v enem od hotelov.

Med obiskovalci pa smo srečali tudi takšne, ki o visokem obisku v Kranjski Gori niso imeli pojma. »Kaj se pravzaprav že ves dan čaka?« je radovedno vprašala ena od deklet, ki so jim policisti za nekaj trenutkov preprečili sprehod do jezerc Jasna. Ob pojasnilu, da se bo čez nekaj trenutkov mimo pripeljal ruski predsednik, je le vprašujoče skomignila.

Znosne prometne razmere

Sicer pa so bile prometne razmere na Gorenjskem precej bolj znosne od napovedanih, saj je promet v dopoldanskih urah proti Kranjski Gori, v popoldanskih pa nazaj proti prestolnici, potekal brez zapletov. Vozniki so spoštovali napovedane cestne zapore v enem najbolj prometno obremenjenih koncev tedna v letu oziroma se na pot sploh niso odpravili, so bili zadovoljni policisti. Tudi v sosednji Avstriji zastojev zaradi zapore predora Karavanke niso zaznali, saj so promet že precej prej preusmerili proti mejnemu prehodu Šentilj.