Toda zdaj je že dolgo znano, da izpostavljanje soncu, sploh močnemu soncu, kožo hitreje postara, poleg tega se je zaradi tanjšega ozonskega plašča okoli Zemlje in posledično večje količine UV-žarkov povečala nevarnost, da zbolimo za kožnim rakom. Je Sredozemlje res idealen kraj za preživljanje našega poletnega dopusta? Vročina človeški organizem utruja. Morda se celo najbolj spočijemo, ko se vrnemo z morja domov. Dopust naj bi bil le dopust, to je čas, ko vsakdanje skrbi pustimo ob strani in preživimo tiste dni bolj brezskrbno.

Sicer pa daleč od tega, da bi kogar koli grajal ali se mu na tiho posmehoval, če poleti redno hodi na dopust na morje. Iz morja smo v pradavnini prišli in morda nas zato še vedno vleče tja. Saj sam nisem dosti drugačen, kljub temu da že štiri leta nisem bil na morju. Pa ne zato, ker mi tam ne bi bilo všeč. Samo ne maram poletne vročine in gneče, zastojev na cestah, vrst povsod, kamor koli prideš... Seveda se najdejo kraji, kotički, kjer imaš mir, a vroče je še vedno. Tudi v meni je trdno usidran spomin na vonj po morju in soli, tišina, ko se potopiš v globino, pa pljuskanje valov, škržati... Očitno se mladostni spomini globoko vrastejo v nas. In dnevi brez dežja, ko lahko od jutra do večera brezskrbno hodiš naokoli le v kopalkah ali kakšni drugi minimalni obleki, ko te niti zvečer ne zazebe...

Da, svojevrstna brezskrbnost. Če pa poleti taboriš v hribih, je zjutraj vse mokro od rose in nočne vlage. Ko na morju niti ne slutiš oblaka, te v hribih popoldne do kože zmoči nevihta. Zato je kup prtljage temu primerno težji. Ampak tudi v hribih so poleti kraji, poti in koče precej bolj obljudeni kot recimo jeseni. Daljši dan nam poleti omogoča daljše ture. Je pa zato svetloba jeseni dosti bolj čarobna. In jeseni je precej manj kopastih oblakov, razgledi so pogosteje lepši in nemoteni.

Večina si nas želi, da bi v času dopusta čim več časa lahko preživeli na prostem. In mi, ki smo bolj »južni«, kar zadeva občutljivost za dež, si želimo suho, po možnosti sončno vreme za svoje aktivnosti. Ampak ko izbrišemo te stereotipe iz svoje glave, se nam odpre druga vrsta lepote. Ki nam je v suhem skrita.