Vsak poklic ima svoje sladkorčke in »sladkorčke«. Napovedovanje vremena jih ima več. Pravzaprav že ko se lotiš napovedovanja, veš, da boš prej ali slej naredil napako, naletel na mino. Zato vsakič, ko mi kdo reče, da sem mu še najbolj zanesljivo napovedal vreme od vseh, pač povem, da je imel očitno z mano srečo in da bi mu bom zagotovo prej ali slej tudi kaj napačno napovedal. Tako pač je in s tem moramo meteorologi prognostiki znati živeti.

No, da se vrnem k vremenu: zame je ena najbolj neprijetnih vremenskih situacij, kadar imam opraviti s kapljo. Z odcepljenim višinskim jedrom vlažnega zraka (pa recite, da se tudi v slovenščini ne da na kratko česa povedati ali česa poimenovati, kot nekateri menijo in se zato, žal, vse bolj zanašajo na angleščino). In čeprav najbrž mnogi že veste, kaj je to, naj ponovim: to je višinski vremenski proces, ko je pri tleh lahko celo anticiklon ali pa vsaj ni ciklona, v višjih slojih ozračja pa imamo odcepljeno hladnejšo zračno maso, kjer vetrovi tudi pihajo v ciklonalni smeri (nasproti urinim kazalcem) – torej nekakšen višinski zračni vrtinec. Po opisu nič strašnega, zna pa takale kaplja delati sive lase nekajkrat na dan, ko popravljaš vremensko napoved in upaš, da bo naslednji izračun meteorološkega modela še vsaj približno podoben prejšnjemu.

Zakaj so take vremenske situacije običajno trd oreh za natančnejšo vremensko napoved? Hladni zrak v višjih slojih ozračja namreč povzroča termično nestabilnost in s tem razvoj kopaste oblačnosti, pa ploh in neviht. A ne na vsem območju kaplje enako. Že to je težava zase. Poleg tega je težko napovedati točno lego takega višinskega vrtinca, zato je tudi težko predvideti območja, kjer bodo padavine verjetnejše. Naj kar priznam: za preteklo nedeljo je kazalo, da bo najprej in najdlje deževalo v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Pa se spomnite, kako je bilo potem v resnici? Ves dan je deževalo na Štajerskem in v Prekmurju, zahodneje pa večino dneva ni padla niti kaplja ali pa, no, kakšna. Skratka, padavinsko območje je bilo premaknjeno dobrih 50 kilometrov vzhodneje.

Za nekoga iz Italije ali Francije nepomembna malenkost, za nas pa bistveno drugačno vreme od napovedanega. No, vsaj glede dežja (drugo pa tako in tako večine ne zanima). Priznam, v nedeljo nisem ravno prekipeval od dobre volje...