Podzemni hladilnik? To naj bi bil izum, smo se najprej vprašali, ko smo naleteli na nizozemski koncept podzemne shrambe. V tla pogreznjen prostor ali luknjo v tleh je človeštvo izkoriščalo za hlajenje in ohranjanje živil od pradavnine. Pa vendar so oblikovalci našli način, da v duhu varstva okolja trgu ponudijo nekakšen hipsterski hladilnik, ki učinkovito deluje brez elektrike.

Idejo je za podjetje Weltevree izpopolnil nizozemski oblikovalec Floris Schoonderbeek. Kot pojasnjuje, pri svojih projektih vedno zre v prihodnost in vedno skuša razumsko naslavljati težave, ki jih prinaša moderno življenje. »Groundfridge je sodoben hladilnik, primeren za sodobnega človeka. Zdaj že poznamo številne novodobne pristope urbanega kmetovanja, kamor spadajo denimo vrtički na strehah stolpnic v močno naseljenih okoljih. Groundfridge lahko prispeva k tej ekološko usmerjeni ideji.«

Kapsula, ki spominja na iglu

Schoonderbeek je zasnoval nekakšno podzemno kapsulo, ki po videzu spominja na iglu. Pri tem se je močno zgledoval po ameriških zakloniščih, ki jih uporabljajo v primerih orkanov in tornadov. Skratka, naredili so trpežno kapsulo, ki je hkrati še zelo lahka in mobilna.

Uporaba je precej preprosta, če le imate prostor, kamor lahko zakopljete dobra dva metra visoko zadevo. Sicer pa se ta ne pogrezne v celoti v tla, temveč zgolj do polovice, druga polovica pa se zasuje z zemljo. Po malih stopnicah se uporabnik lahko spusti v glavni prostor, kjer so naokrog nameščene police za shranjevanje živil. V tej sodobni kleti je približno toliko prostora, kot bi ga ponujalo dvajset običajnih hladilnikov, oziroma 3000 litrov prostornine. To pomeni, da lahko v njej shranite do 500 kilogramov živil.

Vendar groundfridge, čeprav v imenu nosi ime hladilnik, pravzaprav ni hladilnik. Opisujejo ga bolj kot klet, saj ne zamrzuje živil, temveč zgolj ohranja stalno temperaturo približno 10 stopinj Celzija. Ta pa je seveda odvisna od temperature okolja, kjer stoji. Kot pojasnjujejo, je takšna sodobna mobilna klet idealna za shranjevanje zelenjave, vina in sira.

Čeprav se pri tem konceptu zanašajo predvsem na trajnostni razvoj in izkoriščanje naravnih virov, je v kapsuli tudi nekaj prefinjene tehnologije. Ta zadeva sistem prezračevanja, ki ga lahko sprogramiramo tako, da k ohlajanju pripomore tudi z vsrkavanjem hladnega zraka, ki podzemno klet zajame v nočnih urah.

Cena 16.000 dolarjev

Hladilniki so, takoj za zamrzovalniki, največji potratneži električne energije v gospodinjstvu. Njihova poraba naj bi namreč predstavlja približno 20 odstotkov vse porabe gospodinjskih aparatov. S tega vidika je ideja o podzemni shrambi prav simpatična in dobro je, da nakazuje smer okolju prijaznega razmišljanja. Vendar kaj, ko vas bo grounfridge olajšal za približno 16.000 ameriških dolarjev.