Čeprav zadnje tedne vreme ni preveč sodelovalo, se koledarji, astronomi in vremenoslovci te dni strinjajo, da imamo poletje. Tarnanje nad mrazom in dežjem bo tako kmalu nadomestilo pritoževanje nad vročino in navijanje klimatskih naprav, ena od možnosti ohladitve pa je tudi skok v vodo. Če vas bo med dopustom odpeljalo na kakšno množičnejšo plažo, pa je pred vami vsakoletna igra, ki še najbolj spominja na tarok v pet. Vsakič, ko bo namreč napočil čas za odhod v vodo, bo nekdo moral ostati na suhem in popaziti, da počitnic ne pokvari kak nepridiprav z dolgimi prsti.

Nostalgični se bodo spomnili, da ni bilo vselej tako. Namesto dragih tablic ali elektronskih bralnikov smo na plažo nosili prave knjige, prav tako pa smo zdržali brez pametnih in tudi manj pametnih telefonov. A nostalgiji navkljub niti takrat ni bilo povsem brezskrbno. Tudi v bolj analognem času je bilo s seboj treba imeti vsaj ključe in verjetno tudi kaj denarja za sladoled ali bolj tekoče osvežitve. Kdor se ni lotil skrivanja predmetov v grmičevje ali med skale, je tako že pred časom posegel po inovativnih rešitvah za odpravljanje glavnega motilnika sproščenosti na plaži. V spominu so predvsem plastični valjčki za okoli vratu ali zapestja. Ker so bili vodotesni, si vanje lahko spravil tako ključe kot denar, če se je med plavanjem kaj strgalo, pa je prišla prav potapljaška maska.

Eni z alarmom, drugi brez

Vendar se, kot vemo, naše vesolje širi, kar med drugim dokazuje tudi dejstvo, da se je štiričlanska družina nekoč lahko z vso prtljago stisnila v stoenko, danes pa je pogosto premajhen že večji karavan. Tako so tudi rešitve danes malce večje. Kot kaže, je zelo priljubljen predvsem izdelek beach vault oziroma trezor za na plažo. Gre za malce večji plastični valj z dovolj velikim premerom, da vanj lahko spravite elektronske bralnike in druge malenkosti. Na zunanji strani pa je valjasti trezor oblikovan kot vijak. Namenjen je torej predvsem obiskovalcem peščenih plaž, ki bodo z njim lahko svoje imetje zavili pod pesek, valj pa skrili pod brisačo. Ta pride zraven in je opremljena z luknjo, skozi katero lahko iz trezorja vsak trenutek vzamete premoženje, luknjo pa skriva še majhna vzglavna blazina.

Na prvi pogled gre za precej elegantno rešitev in res je izdelek trenutno že razprodan, a boste tudi z njim med kopanjem še vedno morali računati na poštenost soljudi. Zavijanje debelega plastičnega vijaka v pesek vzbudi precej pozornosti, nepridiprav pa ga lahko z enako lahkoto preprosto izprazni ali pa celo pobere in odide. Tako je to zgolj malce boljša rešitev od klasičnega skrivanja pod brisačo. Nadgradnjo je pred leti ponudil drug izum, yelpie. Tudi ta je plastičen, a preprostejše oblike zaobljenega zabojnika. Ko vanj položite predmete, ga zaklenete s PIN-kodo, kdor ga dvigne brez njenega vnosa, pa sproži glasen alarm. Tudi tu torej računate predvsem na zainteresiranost in poštenost soljudi. Brez tega očitno ne gre.