Tako kot veliko dobrih stvari v kuhinji je tudi ta slavna jabolčna pita nastala po naključju. Konec 19. stoletja sta hotel Tatin v kraju Lamotte-Beuvron, približno 160 kilometrov južno od Pariza, vodili sestri Stéphanie in Caroline Tatin. Legenda o nastanku pite pravi, da je nekega dne utrujena od dela Stéphanie predolgo kuhala jabolka v sladkorju za klasično pito. Ko je zavohala, da so se zasmodila, je preko jabolk v ponvi položila testo in vse skupaj dala v pečico. Gostje so bili navdušeni in od tedaj je pekla le še tako jabolčno pito, ki je postala bolj slavna kot hotel sam.

Seveda skeptiki trdijo, da si pite ni izmislila sestra Tatin, temveč je to le izboljšana verzija tarte solognote, jabolčne pite, ki je značilna za pokrajino Sologne, kjer leži hotel Tatin. Zanimivo je, da sestri nikoli nista zapisali recepta. Po njiju so ju poimenovali pozneje, ko so jo začeli peči v slavni pariški restavraciji Maxim, potem ko jo je lastnik restavracije Louis Vaudable jedel pri sestrah v Lamotte-Beuvronu, ki pa mu nista hoteli izdati recepta, tako da se je moral pri njiju zaposliti kot vrtnar, da je izvohal recept. A vse to je verjetno le legenda, saj je bil Vaudable star štiri leta, ko sta se sestri upokojili.