Ko je ubežnik Thomas De Gendt že proslavljal največjo zmago kariere, je na čelu generalov prišlo do trčenja Richieja Porta, Chrisa Frooma in Baukeja Molleme v motor s TV-kamero, ki se je ustavil sredi koridorja gledalcev manj kot kilometer pred improviziranem ciljem sredi legendarne gore Mont Ventoux. To je povzročilo novo in doslej nikoli videno dramo. Letošnja kolesarska dirka po Franciji bo očitno prvovrstni spektakel v vseh pogledih.

Ko so organizatorji zaradi orkanskega vetra na osamelcu v Provansi za polovico skrajšali vzpon, so mnogi to obžalovali kot krčenje spektakla. Naposled ga je bilo celo mnogo več. Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar) je sicer uprizoril nekaj šibkih napadov, a so se mu vrnili kot bumerang. Ko je Chris Froome s pomočjo nebeške zasedbe pomočnikov šel v protinapad, sta mu lahko sledila le nekdanji pomočnik in cimer Richie Porte, sedaj v dresu BMC in Nizozemec Mollema (Trek). Do padca.

Še enkrat se je pokazalo, kako lahko množica gledalcev povzroči nepričakovane zaplete. Zgodilo se je na zasilno postavljenem cilju med množico, nagneteno z legendarne gore. Vodilni je v padcu in kaosu zasilno ostal brez poškodovanega kolesa. Teatralno nekaj časa celo iz obupa tekel proti cilju. Od nevtralnega spremljevalnega servisa je dobil le »poštarsko« kolo, ki pa na novo blamažo organizacije ni bilo uporabno. Gorski tekač v rumenem je po odločitvi sodniških komisarjev UCI le ostal v rumenem, a je ta sprožila le nove debate o odločitvi UCI, varnosti, organizaciji.

Kaj so bile prve besede gospodarja dirke, bi (bo) lahko povedal slovenski spremljevalec v ekipi Sky Marko Džalo. »Ventoux je očitno gora drame in presenečenj,« je Chris Froome začel uradni govor že po končni razsodbi. »V zadnjem kilometru je motorist povzročil padec nas treh. Drugi motor za nami je povozil in uničil moje kolo. Tako sem postal pešec. Vedel sem, da je servis daleč zadaj. Zelo sem zadovoljen, da so komisarji UCI imeli razumevanje in sprejeli korektno odločitev,« se je zahvaljeval Froome. Njegove zahvale ne gre jemati cinično. Froome je iz pripovedovanja slovenskih članov ekipe Sky znan po tem, da se vedno zahvaljuje tudi za podrobnosti, ki so sicer samoumevne. Tokrat bi komisarji lahko odločitev sprejeli bolj rigorozno. Duatlona (teka brez kolesa) ni v pravilih UCI. Niti padcev in okvar v zadnjih kilometrih gorskih etap ne tolerira. Komisarji so se pragmatično odločili za situacijo pred trčenjem, tako da sta Froome in Porte dobila čas Molleme.

Adam Yates (Orica), nesojeni nosilec rumene majice, je zaostal 19 sekund. »Kolesarstvo je edini šport, kjer so ljudje tako blizu športnikom. To je veliko tveganje. Bil sem s Quintano in Valverdejem zadaj, ko je Froome imel težave. Nihče ne bi želel na tak način obleči rumene majice in dobro, da je žirija sprejela tako odločitev,« je bil korekten mladi Britanec Adam Yates. Danes bo na sporedu 37 kilometrov dolga vožnja na čas in bo v vseh pogledih ura resnice. Je pa imel Froome kot poglavar karavane nemalo zaslug, da so Luka Pibernik in pomočniki Lampreja z nekaj sreče rešili svojega kapetana Louisa Mentejsa zaostanka. »Noro. Česa podobnega, kot je bilo na Ventouxu, še nisem videl. Koridor gledalcev dolg deset kilometrov. Na delih smo šli s težavo mimo. Nič čudnega za dogodek s Froomom,«je razložil Luka Pibernik. Na srečo italijanske ekipe so na spustu padli kolesarji Skya in šef Froome je avtoritativno upočasnil kolono. Dovolj, da so jih zaostankarji ujeli. Slovenska četverica je Ventoux doživela v »gruppettu«.

Za slovenske kolesarje je bil uspešen dan na dirki Po Poljski. Luka Mezgec je v sprintu tretje etape v Nowy Saczu osvojil tretje mesto za Italijanom Bonifaziem in Nizozemcem Hoflandom.

Izidi 12. etape: 1. De Gent (Bel, Lotto) 4,31:51, 2. Pauwels (Bel, Dimension Data) + 0:02, 3. Navarro (Špa, Cofidis) + 0:14, 10. Mollema (Niz, Trek) + 5:05, 11. Yates (VB, Orica) + 5:24, 13. Mentjes (Jar, Lampre) isti čas, 25. Froome – čas Molleme, 94. Božič + 23:37, 112. Pibernik + 25:25, 145. Koren + 28:24, 151. Polanc (vsi Slo) isti čas; skupni vrstni red: 1. Froome 57,11:33, 2. Yates + 0:47, 3. Mollema + 0:56, 4. Quintana (Kol, Movistar) + 1:01, 5. Bardet (Fra, Ag2R) + 1:15, 83. Polanc + 1,34:56, 103. Pibernik + 1,47:47, 168. Koren + 2,17:05, 171. Božič + 2,18:11.