»Vedno sem pozoren na Quintano, kdaj bo napadel,« je najznačilnejša izjava vodilnega Chrisa Frooma, ki kaže odraz dogajanja po devetih dneh francoskega Toura. Lani je prednost kapetana moštva Sky v Pirenejih znašala več kot tri minute, kar je Froome ohranil do Pariza. Letos se prednost Britanca meri v sekundah. Tudi celotna prva deseterica je v razmaku ene minute. To obeta pestro nadaljevanje. Froome se zaveda, da bo največji tekmec zagotovo Kolumbijec Nairo Quintana. Na zaključnem vzponu na Andorra Arcalis je bilo videti, da je Froomu le sledil, napadel ni.

Vprašanje je, zakaj. Zato, ker bi pridobil nemara premalo. Po drugi plati pa je rumena majica veliko breme. Ne gre samo za dodatno obremenjevanje celotne ekipe, kar si Sky glede na moč lahko daleč lažje privošči kot Movistar. Poleg tega se po etapi obveznosti rumene majice šele prav dobro začnejo. Od svečanih ceremonij do medijskih obveznosti. To podaljša običajni tekmovalni dan za nekaj ur, kar pomeni tudi drugačno prehranjevanje in počitek. Po drugi plati ima Froome s tem le več izkušenj. V tem tednu se ognjemet obeta predvsem v četrtek na legendarnem vzponu na Mont Ventoux, v petek bo prva vožnja na čas (37 km), v nedeljo pa gorska etapa.

Mladega Luko Pibernika presenečajo obveznosti

Slovenska četverica Jan Polanc, Borut Božič, Luka Pibernik in Kristijan Koren še po vlogi v ekipah ni bila zadolžena za rezultat in zato ne izstopajo, kar je bilo pričakovati. »Glede vzdušja sem pričakoval nekaj takega, ker sem si že pred leti ogledal Tour kot gledalec. Kot tekmovalec pa predvsem nisem pričakoval, da bom imel tako zelo malo časa. Obveznosti so ves dan do poznega večera,« je dnevni ritem presenetil Luka Pibernika, drugega najmlajšega kolesarja na Touru.

Čeprav je celotna ekipa Lampre ne samo zaradi Pibernika in Jana Polanca ena najmlajših, pa se glede lova za pozornostjo dobro držijo. »Za zdaj je vzdušje v ekipi odlično. Sicer še nimamo kakšne pomembne trofeje, a smo bili blizu. Škoda, ker Portugalec Rui Costa v nedeljo ni zmogel bližje etapnemu zmagovalcu Dumoulinu. Louis Meintjes pa se odlično vzpenja in sledi Froomu in Quintani. Upam, da ostane med najboljšo deseterico, kar bi bilo seveda fantastično. Zelo blizu (38 sekund op. p.) je tudi beli majici najboljšega mladega kolesarja, kar bi bilo tudi nekaj posebnega za celotno ekipo,« je Pibernik kot pomočnik omenjenih zadovoljen po devetih od 21 tekmovalnih dni.

»Za naprej ne pričakujem drugega kot nadaljevanje trpljenja. In seveda tudi kakšen poskus med ubežniki,« se nadeja akcije. Glede na profil današnje etape, kjer takoj po startu v Escaldesu v Andori sledi več kot 1200 metrov vzpona na prelaz Envalira (2400 m) ter potem navzdol na ravnico v Revel, je to nemara kar priložnost za kolesarje njegovega kova in napad iz ozadja.

Koren ne išče izgovorov

Kristijan Koren je povabilo na Tour dobil v zadnjem trenutku, a se z ogromno izkušnjami zna prilagoditi. »Ta dan počitka je prišel že kot naročen. Hitrosti so visoke vsak dan, drugače z moje plati Tour ni nič kaj posebnega. Če povem po pravici, sploh ne gledam rezultatov. Predvidevam, da sem generalno v ozadju, a jih je malo še za mano. Sam se osredotočim na svoje svoje delo in odvijem ter počasneje odpeljem do cilja,« opisuje svoj pristop pomočnik Francoza Rollanda, ki na 17. mestu za vodilnim Froomom zaostaja za tri minute. »Ne iščem izgovorov, da mi ne gre. Moje posamične uvrstitve so nepomembne in tudi meni je vseeno, ali sem 50. ali 150. v etapi. Sem pa zadovoljen, vesel in tudi ponosen, ko Pierre Rolland v cilju iztegne roko in se mi zahvali, da sem odlično opravil svoje delo. To tudi pomeni, da je vzdušje v ekipi odlično, ne glede na padec Rollanda. Seveda ni nič čudnega, če glede na časovne razlike med najboljšimi napovedujem zelo pestro dogajanje v zadnjih dveh tednih.«