»Včeraj nismo bili igralci, bili smo umetniki. Upam, da ljudje uživajo, ko nas gledajo, medtem ko sam trpim. Ne vem, ali je bila to moja največja zmaga na Touru, zagotovo pa je bila nekaj posebnega,« je po eni najbolj spektakularnih akcij francoskega Toura razmišljal Peter Sagan. V zeleni majico najboljšega po točkah je skupaj z rumeno majico Chrisom Froomom in njegovima najmočnejšima pomočnikoma za ravnino Maciejem Bodnarjem (Tinkoff) in Geraintom Thomasom (Sky) poskrbel za eno najbolj navdušujočih potez.

V vetrovni drami pred Montpellierjem je omenjena četverica pobegnila skupini sprinterjev in si v 12 kilometrih privozila minimalno prednost. »Ko se je skupina v vetru razbila, sem na presenečenje za seboj zagledal tudi Frooma. Zelena in rumena majica spredaj ter pomočnika. Impresivno je bilo tudi zame. Tega se ne vidi vsak dan. Tega ni mogoče načrtovati. To se zgodi. Zaradi vetra in padcev,« je bil navdušen Sagan. Šalijo se, da je najboljši na svetu in drugi z najbolj bujno pričesko na zmagovalnem odru. Za maskoto – levčkom.

Napad s Froomom ima še drugo razsežnost. Danes je na sporedu ena najbolj legendarnih etap z vzponom na osamelec Mont Ventoux (1912 metrov) v Provansi, ki velja za enega najbolj mističnih vzponov Toura. Sicer je vprašanje, ali bo etapa zaradi močnega vetra sploh speljana do vrha. Ali bo Froome zaradi akcije bolj utrujen? So ga ekipe iz preračunljivosti nalašč pustile, da se utruja? Ekip Orica, Trek, Movistar, Astana in BMC s kolesarji med deseterico ni bilo na čelu lova. »Tudi sam sem se v zadnjih kilometrih spraševal, ali bo vredno. Mislim, da bo vsaka sekunda pomembna. Sicer pa uživam, ko dirkam. Biti spredaj v rumeni majici je sanjsko. Kot ekipa Sky vozimo popolno,« je bil navdušen Froome.

Kratko so potegnili tudi vsi aduti ekip, za katere delajo slovenski kolesarji. Božičev Christophe Laporte (Cofidis) je bil peti, torej drugi osmoljenec dneva. Hribolazca Louis Mentjens (Lampre) in Pierre Rolland (Cofidis) sta bila ob Špancu Joaquimu Rodriguezu (Katjuša) med tistimi poraženci iz zgornjega dela seštevka skupne razvrstitve, ki so zaostali minuto. Predvsem Luka Pibernik je bil v zasledovalni skupini med tistimi najbolj zaslužnimi, da ni bil zaostanek še večji. »Po takem dnevu nimam kaj dosti povedati. Ves dan je bilo nervozno do nezavesti, ker so se vsi bali vetra. V odločilnem odseku je veter pihal s strani, vsi pa seveda s polno hitrostjo. Skupina se je v ešalonih raztrgala na pol, potem smo reševali, kar je še bilo mogoče rešiti,« je bitko opisal mladi vojak Lampreja.

Tour de France, 11. etapa (162 km): 1. Sagan (Slk, Tinkoff) 3,26:23, 2. Froome (VB, Sky), 3. Bodnar (Pol, Tinkoff) oba isti čas, 95. Pibernik + 1:18, 111. Polanc (oba Lampre-Merida) + 3:42, 142. Koren (Cannondale-Drapac) + 3:50, 185. Božič (vsi Slo, Cofidis) + 5:39, skupno: 1. Froome 52,34:37, 2. Yates (VB, Orica-BikeExchange) + 0:28, 3. Martin (Irs, Etixx-Quick-Step) + 0:31, 75. Polanc + 1,11:37, 99. Pibernik + 1,27:27, 166. Koren + 1,54:40, 182. Božič + 1,59:39,